Radu LUPAŞCU
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost luni gazda lansării volumului ”Născuți din inimă”, semnat de dr. Liviu Mihăileanu. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV), în colaborare cu Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale și a făcut parte dintr-o serie de evenimente dedicate adopției, care se desfășoară în mai multe orașe din țară, precum București, Cluj, Iași, Arad, Timișoara și Brașov. La eveniment au fost invitați și reprezentanți ai unor structuri precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Asociația „Iochebed” din Suceava și Asociația „Lumină Lină” din Suceava.
Volumul ”Născuți din inimă”, lansat luni la Suceava,explorează provocările adopției în România, de la criza orfanilor din perioada postdecembristă, până la realitățile adopției în prezent, abordând barierele și stereotipurile care încă împiedică implicarea cetățenilor în aceste procese esențiale.În topul piedicilor întâmpinate se numără teama de birocrația excesivă, lipsa de conștientizare a subiectului, necunoașterea procesului de adopție și plasament și absența sprijinului familial.
Autorul volumului, dr. Liviu Mihăileanu, este la rândul său tatăl adoptiv a doi copii, experiența adopției determinându-l să se implice activ în acest domeniu. El a înființat Asociația „Tzuby’s Kids”, pentru a sprijini adopția și plasamentul familial în România, fiind totodată președintele Alianței „România Fără Orfani” și membru al boardului asociației World Without Orphans Europe.
Pasiunea pentru adopție și dorința de a înțelege profunzimea dimensiunilor ei l-au determinat să conceapă o teză de doctorat în teologie, cu un accent special pe implicarea comunităților creștine în acest domeniu. Cercetarea a inclus atât instrumente sociologice, cât și analiză istorică, biblică și exegetică a conceptului de adopție. Teza de doctorat a fost ulterior publicată în două volume distincte: ”Născuți din inimă”, care abordează componenta sociologică și ”Comoara pierdută”, care explorează aspectele teologice ale adopției.
Evenimentul desfășurat în Corpul E al USV a fost moderat de lect. univ. dr. Sergiu-Lucian Raiu, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale și consilier sociolog în cadrul COACH-USV.