Florin PAIU
Un dosar penal deschis de procurori în martie 2020, în plină pandemie de Covid și de situație critică la Suceava, cu Spitalul Județean Suceava aproape blocat, cu mare parte din personal infectat și cu activitatea obișnuită paralizată, a fost clasat în cele din urmă de procurori, după cinci ani de anchetă sau ce o fi fost.
Toți suspecții au primit ordonanțe de clasare din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală pentru care au fost puși sub acuzare.
Verdictul ”Nevinovat” este valabil pentru toate infracțiunile, abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Au fost vizați de anchetă managerul Spitalului Județean de atunci, Vasile Rîmbu, actualul primar al municipiului Suceava, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Doina Chirap și medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor în cadrul spitalului.
Cu referire la Vasile Rîmbu, procurorii au acuzat că ”în perioada ianuarie 2020 – 25 martie 2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, nu a organizat, condus și administrat spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor și asistență medicală de urgență oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanență pregătit pentru asigurarea asistenței medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale și alte situații de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activității de asistență medicală a spitalului, punerea unității medicale în imposibilitatea de a-și îndeplini cele două principale obligații, definitorii pentru orice spital și afectarea decisivă a capacității de răspuns a spitalului la situația de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o amenințare reală la adresa vieții și sănătății populației din întregul județ, cauzând în acest mod o vătămare a intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Județean Suceava”.
Toate aceste acuzații s-au dovedit a fi nefondate, cel puțin sub aspect penal, după cum scrie și în ordonanța de clasare, ”întrucât faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală pentru care au fost puși sub acuzare”.
De altfel, imensa majoritate a dosarelor deschise în acea perioadă de procurori, care au vizat cel mai des infracțiunea de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, au fost clasate.
Cu alte cuvinte, în acea situație critică, fără precedent, cam toată lumea a luat decizii pripite, la fel, se pare, și o parte dintre procurori.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 25 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.