Cercetătorii canadieni au constatat că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere sunt mai expuse riscului de a contracta virusul H1N1 decât media populaţiei, se afirmă într-un studiu publicat în revista PLoS Medicine, informează
Totuşi, concluziile acestui studiu, realizat în Canada şi coordonat de Danuta Skowronski de la Centrul de control al maladiilor din oraşul Vancouver, evită să stabilească un raport cauză-efect, limitându-se să amintească de existenţa unei "posibilităţi".
Cu ocazia unui "val" de îmbolnăviri cauzate de virusul H1N1 înregistrat într-o şcoală canadiană în primăvara anului 2009, cercetătorii au observat că persoanele care tuşeau şi care aveau febră au fost mai des vaccinate împotriva gripei sezoniere decât persoanele care aveau în continuare o stare bună a sănătăţii.
Patru studii clinice au fost iniţiate pentru a verifica existenţa unui eventual raport între cele două elemente, pe un eşantion de 2.700 de persoane din Columbia Britanică, Alberta, Ontario şi Québec.
Primul dintre ele, bazându-se pe sistemul existent de monitorizare a gripei, a încercat să determine procentul persoanelor vaccinate contra gripei sezoniere în 2008 în două grupuri - unul compus din persoane care au contractat virusul H1N1 şi celălalt compus din persoane care nu au contractat acest virus.
Acest studiu a confirmat faptul că vaccinul proteja cu adevărat populaţia contra gripei sezoniere, însă părea să fie asociat cu un risc crescut cu 68% de contractare a virusului H1N1.
Celelalte trei studii au dat rezultate similare, probabilitatea de a contracta virusul H1N1 fiind asociată cu un factor de multiplicare situat între 1,4 şi 2,5 pentru persoanele vaccinate contra gripei sezoniere. Totuşi, riscul de spitalizare pentru pacienţii suferind de H1N1 nu a crescut pentru aceste persoane.
În urma acestor studii, cercetătorii canadieni subliniază că este mult prea devreme pentru a trage nişte concluzii ferme din aceste cifre, fenomenele constatate de ei putându-se datora altor factori care nu au fost luaţi în calcul în cercetările lor.
Ei au menţionat, totodată, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca o rădăcină a virusului H1N1 să fie adăugată în vaccinurile preparate pentru viitoarele campanii de vaccinare a populaţiei, ceea ce va permite eliminarea oricărui risc asociat vaccinurilor din 2009 care nu conţineau aceste substanţe.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Aprilie 2010.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.