Monitorul de Suceava

Unde se situează salariul primarului Sucevei în topul național

Cosmin ROMEGA

 

Suceava și Botoșani se află aproape ”umăr la umăr” în clasamentul salariilor încasate de primarii care conduc municipii reședință de județ, dar în a doua jumătate a clasamentului național.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a încasat anul trecut 209.505 lei, sub nivelul primarilor din orașe precum Călărași, Zalău, Buzău sau Giurgiu, iar cel al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei - 206.546 lei, peste salariul încasat de primarii din Miercurea Ciuc, Slatina, Bistrița sau Piatra Neamț.

Cel mai mare salariu este al primarului din Ploiești – 217.855 lei/an, iar cel mai mic, cel al primarului din Tulcea - 164.268 lei.
Topul a fost realizat recent de Digi24.ro în baza declarațiile de avere depuse în 2023 de primarii celor 40 de municipii reședință de județ. Salariile pe care primarii din marile orașe din România le încasează pe un an de zile, în majoritatea cazurilor, se apropie de 200.000 lei.

Diferența dintre salarii o face sporul pentru proiectele pe fonduri europene. Așa se face că în topul celor mai mari salarii se regăsesc primari din orașe cu sub 100.000 de locuitori, cum ar fi Focșani, Reșița sau Deva.

Salariile de bază ale primarilor de municipii reședință de județ și ale primarilor de sector se calculează în funcție de valoarea salariului de bază minim brut pe țară (la 1 iulie 2024 a fost stabilit la 3.700 de lei), înmulțită cu 9 (coeficientul stabilit prin lege).

La aceste valori se adaugă diverse sporuri, printre care și cel pentru derularea proiectelor pe fonduri europene.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 07 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.