Monitorul de Suceava Mandat european

Un sucevean judecat pentru complicitate la un jaf cu prejudiciu imens, săltat pentru trafic de persoane, la solicitarea austriecilor

Florin PAIU

Un tânăr în vârstă de 32 de ani, din Iaslovăț, a fost ridicat de polițiști de la domiciliu, vinerea trecută, în baza unui mandat european emis de către autoritățile judiciare din Austria, care îl acuză de implicarea într-o rețea de trafic de persoane, conform Codului Penal austriac.

În baza mandatului, Iordache-Mihuț Magdici a fost arestat provizoriu, pe o perioadă de 15 zile, de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava, în ședința de vineri, 20 septembrie. În cele 15 zile, urmează a se analiza și cererea de extrădare efectivă a suceveanului.

Atrage atenția și că magistrații de la Curtea de Apel Suceava au solicitat date cu privire la un dosar de la Tribunalul Iași, dosar în care același Magdici este judecat într-un dosar de tâlhărie.

Nu este vorba de orice dosar de tâlhărie, ci de unul cu un prejudiciu de peste un milion de euro, după un jaf ca-n filme, comis în zona Paltinu, comuna Vatra Moldoviței. 

Iordache-Mihuț Magdici este acuzat că a fost complice la acest jaf pentru care mai este trimis în judecată ca principal autor Valentin Juravle, din Rădăuți.
Potrivit anchetatorilor, în luna noiembrie a anului 2022, Valentin Juravle, împreună cu alte cinci persoane, au decis să-i jefuiască pe un bărbat din Rădăuți și pe tatăl acestuia, care se ocupau cu transportul de bunuri electronice, gen telefoane sau tablete, pe ruta Ungaria-Ucraina via Vama Siret - România. Pentru a putea să-și ducă planul la bun sfârșit, Valentin Juravle ar fi montat sub autoutilitara marca Mercedes-Benz Sprinter, cu care se efectuau transporturile respective, un sistem de localizare GPS. Cu ajutorul unei cartele SIM și a unei aplicații aferente, microbuzul a putut fi urmărit metru cu metru. Pentru a fi eficienți, tâlharii ar fi folosit două autovehicule, cu care s-au deplasat la Pojorâta, acolo unde urmau să intercepteze microbuzul cu electronice.

 

 

Valentin Juravle s-ar fi îmbrăcat în haine închise la culoare, ar fi luat o armă artizanală letală, de foc, cu țeavă de calibru 6,3 mm, pentru care nu avea nici o formă de autorizare, și ar fi cumpărat o canistră cu benzină pentru a incendia toate obiectele care i-ar fi putut incrimina pe el și amicii săi. Agresorii ar mai fi avut cu ei obiecte care semănau cu pistoale, dar și un pistol cu aer comprimat, de tir, armă neletală, calibru 4,5 mm, pentru care nu aveau nici un fel de autorizație.

În așteptarea mașinii pe care o urmăreau prin GPS, au patrulat pe drumul Pojorâta – Vatra Moldoviței. Când mașina s-a apropiat, în noaptea dintre 14 și 15 noiembrie, în zona Paltinu, într-o zonă izolată, ar fi instalat pe șosea un dispozitiv metalic perforant. În același timp, spre mașină, Valentin Juravle ar fi tras un foc cu arma pe care o avea și a perforat un pneu, care cel mai probabil a fost perforat și de dispozitivul amplasat pe șosea. Pe drum a fost postat și un autovehicul cu farurile aprinse, ceea ce l-a determinat pe șoferul autoutilitarei să reducă viteza de deplasare. După ce mașina cu electronice a oprit, atacatorii, care aveau fețele acoperite cu cagule sau fulare, au ajuns imediat în fața autoutilitarei și au strigat: „Poliția! Control!”.

Cei doi bărbați din microbuz au fost culcați la pământ, sub amenințarea unor arme reale sau de jucărie.

 

 

În mașină se aflau bunuri de mare valoare (454 telefoane mobile iPhone ProMax 14, 6 telefoane mobile iPhone 13, 245 Apple Watch Ultra, 110 iPad 10, 400 căști audio Apple Airpods Pro2), toate noi, sigilate și ambalate în colete și paleți.

Marfa, care aparține unei firme din Ungaria, era în valoare de peste 5,5 milioane de lei, respectiv 1,198 milioane de euro. Presupușii tâlhari au luat GPS-ul, au abandonat autoutilitara și pe cei doi bărbați, iar telefoanele acestora au fost aruncate lângă albia râului Moldovița. După ce au sesizat plecarea atacatorilor, victimele au alertat poliția, dar deja trecuse mai bine de o oră. Prejudiciul nu a fost recuperat.

Juravle și Magdici sunt singurii trimiși în judecată în acest dosar de tâlhărie calificată în care nu a fost dată încă o soluție.

Deși fapta de tâlhărie a fost una de mare anvergură și este evidentă, există destule voci din mediul judiciar care susțin că probatoriul este subțire și nu se va ajunge la o condamnare a celor puși sub acuzare.

Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor. La fel stau lucrurile și în cazul mandatului european de arestare emis de austrieci pe numele lui Magdici.   

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.