Adelina TALPALARIU
Un sucevean care s-a adresat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Suceava, reclamând dobânzile prea mari calculate de Banca Comercială Română pentru un credit de 200.000 de euro, a obţinut reducerea dobânzi. Suceveanul a contractat creditul în luna noiembrie 2007.
Potrivit comisarului-şef adjunct al CJPC Suceava, Vasile Latiş, „suceveanul a depus două sesizări la CJPC, una în 2010 şi alta în 2012, în ambele cazuri reclamând modul de calcul al dobânzii”.
Prima sesizare a fost depusă de clientul băncii în luna octombrie 2010, când CJPC a admis reclamaţia clientului. Banca a contestat în instanţă procesul-verbal întocmit de instituţie, însă decizia CJPC a fost confirmată şi de instanţă prin decizia definitivă a Tribunalului Suceava din noiembrie 2011.
Cu alte cuvinte, BCR a fost obligată să recalculeze dobânda clientului, însă aceasta nu a pus în aplicare decizia instanţei. De menţionat că în 2010 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă 18/2010 care prevede interzicerea sau eliminarea unor comisioane de către instituţiile de creditare.
A doua sesizare, cu noroc
A doua sesizare a fost făcută în februarie 2012, reclamaţia fiind verificată de un comisar al CJPC Suceava, care a constatat că este întemeiată şi a dispus sancţionarea unităţii bancare cu 5.000 de lei şi recalcularea dobânzilor conform EURIBOR la şase luni plus 1,5 puncte procentuale.
„Banca a contestat din nou în instanţă procesul-verbal, iar instanţa a dat dreptate consumatorului, validând procesul-verbal întocmit de comisarul CJPC Suceava prin care s-a stabilit că dobânda trebuie calculată în funcţie de EURIBOR”, a explicat Vasile Latiş.
După rămânerea definitivă a deciziei instanţei, CJPC Suceava a somat banca să plătească amenda de 5.000 de lei până la data de 16 octombrie 2013, iar până la 21 octombrie să modifice actul adiţional şi să restituie banii încasaţi în plus începând cu noiembrie 2010. În caz contrar, urma să se dispună eventuale măsuri de suspendare a activităţii punctului de lucru, respectiv Agenţia Curtea Domnească Suceava.
Vasile Latiş a mai declarat că instituţia a primit, luni, din partea Direcţiei Juridice-Biroul Litigii din cadrul băncii respective o adresă prin care se specifică faptul că s-a achitat amenda de 5.000 de lei şi că urmează să încheie cu clientul un act adiţional cu noua dobândă.
„În urma acestui act adiţional va fi operată modificarea în sistemul informatic al băncii, vor fi recalculate sumele datorate conform noului procent de dobândă, urmând să fie restituite clientului sumele ce vor rezulta ca fiind achitate în plus faţă de sumele datorate de acesta”, a spus Latiş, care a precizat că sumele vor fi restituite în contul clientului. După punerea în aplicare a dispoziţiilor instanţei, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava va fi informat de bancă, printr-o altă adresă, privind măsurile luate.
Banca trebuie să-i restituie aproape 70.000 de euro
La împrumutul de 200.000 de euro, rata lunară era de 2.000 de euro, însă clientul susţine că ar fi trebuit să plătească mai puţin de 500 de euro, dacă BCR ar fi aplicat formula corectă pentru dobândă.
Din aprilie 2012, clientul nu a mai achitat nimic către bancă, iar BCR l-a raportat la Biroul de credit. Clientul susţine că banca ar trebui să-i restituie 68.000 de euro şi cere ca, după ultima decizie a instanţei, să fie şters din evidenţe ca rău-platnic.
Latiş a menţionat că CJPC Suceava a câştigat sau are pe rol mai multe acţiuni de acest gen. Acesta a mai precizat că deşi de cele mai multe ori dreptatea este de partea consumatorilor, aproape toate procesele verbale încheiate de instituţie sunt contestate în instanţă de bănci.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Octombrie 2013.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.