Monitorul de Suceava

Un secol de la înființarea Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, marcat prin ceremonii și evenimente de anvergură

Adelina TALPALARIU

 

Ceremonii ample, personalități și invitați din țară, distincții valoroase, emoții și amintiri au marcat centenarul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

A fost o săptămână bogată de evenimente, cu un program dens, cu momente memorabile, de care s-au bucurat sute de invitați și absolvenți care au făcut primii pași ai carierei militare în cetatea de sub muntele Rarău.

„În această toamnă, instituția noastră a sărbătorit 100 de ani de la înființare, 100 de ani de tradiție, excelență și onoare. Holurile și aleile colegiului au fost pline de absolvenți, martori ai trecerii timpului și ai dezvoltării învățământului românesc.

Începuturile Colegiului Național Militar <Ștefan cel Mare> își au originile în Cernăuții Bucovinei, în anul 1924, când, prin Înalt Decret Regal nr. 3889, la 24 noiembrie, lua naștere Liceului Militar <Ștefan cel Mare>. Trecutul instituției este marcat de situația politică din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când va cunoaște cea mai grea perioadă, la finalul căreia existența i-a fost anulată pe parcursul a opt ani, până în 1953. În anul 1953, se reînființează sub numele de Școala Militară Medie Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc și va funcționa 3 ani la Iași, timp în care se construiește Cetatea de la poalele Rarăului, clădire cu destinație specifică, unde își are lăcașul și în prezent.

Continuând tradițiile și aliniindu-se la cerințele moderne ale educației, Colegiul Național Militar <Ștefan cel Mare> este un reper esențial al învățământului românesc”, spun reprezentanții instituției.

 

·        Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler din partea președintelui României

 

Săptămâna trecută, ziua de 14 octombrie a avut o semnificație aparte. Sărbătorirea unui veac de existență al colegiului a fost marcată printr-o ceremonie militară și religioasă, la care au participat reprezentanți din partea președinției, ai Statului Major al Apărării, ai Statului Major al Forțelor Terestre, precum și cei ai autorităților publice județene și locale.

În cadrul festiv al ceremoniei a fost decorat Drapelul de luptă al colegiului cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, cu însemn de pace pentru militari, cea mai înaltă decorație națională, care recunoaște meritele instituției în dezvoltarea învățământului militar românesc.

Totodată, au fost oferite diplome și distincții foștilor profesori - care și-au lăsat amprenta în modelarea generațiilor de elevi, precum și personalului militar și civil al colegiului, în semn de apreciere pentru modul exemplar de îndeplinire a misiunilor încredințate.

„Am sărbătorit reușitele celor peste 12.500 de absolvenți obținute în cariera militară, în cercetarea științifică, didactică, economică, politică sau artistică”, spun organizatorii.

Ceremonia, încărcată de emoție, a cuprins multe momente deosebite: intonarea Imnului Național al României de către baritonul Alexandru Chiriac, oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, citirea mesajului președintelui României de către consilierul prezidențial Ion Oprișor, cuvântul Șefului Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, și cuvântul academicianului Victor Voicu, absolvent al colegiului, promoția 1956.

Dezvelirea plăcii comemorative, defilarea subunităților de elevi și intonarea imnului Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” – „Ștefan, Ștefan!” au fost momente deosebite, care au marcat activitatea dedicată centenarului.

Festivitățile prilejuite de sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” s-au încheiat cu un spectacol, unde ansamblul colegiului a urcat pe scenă.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.