Dana HUMOREANU
Medicii și farmaciștii suceveni sunt îngrijorați de o nouă „provocare” periculoasă distribuită prin intermediul rețelelor sociale, îndeosebi pe TikTok, prin care copiii și adolescenții sunt îndemnați să-și testeze rezistența înghițind cât mai multe doze/comprimate de paracetamol, „evaluarea” fiind făcută atât după cantitatea de paracetamol consumată, cât și după cât de multe zile de spitalizare au avut nevoie.
Medici cunoscuți au preluat pe paginile lor de pe rețelele sociale avertismente în acest sens transmise public de departamente ale educației din Franța și Germania.
Ei atenționează că cei care răspund la o astfel de provocare își pun sănătatea și viața în pericol deoarece o doză mai mare decât cea zilnică recomandată medical este foarte toxică pentru ficat.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, medicul urgentist Bogdan Bondaru, a declarat că deocamdată la UPU nu s-au prezentat astfel de cazuri, dar avertizează asupra riscurilor de depășire a dozei maxime permise în 24 ore, de 3 g, care înseamnă 6 comprimate/ zi și „nu mai mult de 7 zile la rând”.
„O ingestie de 10-20 comprimate pe 24 ore determină insuficiență hepatică acută, cel mai frecvent ireversibilă, ce necesită transplant hepatic”, a precizat dr. Bondaru.
Acesta a mai spus că paracetamolul (sau panadol) este unul dintre cele mai utilizate medicamente în întreaga lume, folosit frecvent pentru scăderea temperaturii (febrei), precum și ca analgezic în durerea ușoară și moderată, fiind utilizat și în combinații cu alte substanțe.
Simptomele supradozajului de paracetamol sunt, potrivit medicului, greață, vărsături, iritabilitate, dureri abdominale, icter (îngălbenirea pielii și ochilor), până la confuzie și comă.
În cazul în care părinții sau profesorii suspectează că un copil a participat la această provocare, li se recomandă să sune cât mai repede la 112 sau să-l ducă la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.
Președinta Colegiului Farmaciștilor din Suceava, Doinița Cocriș, a declarat că la acest moment este dificil de estimat dacă a crescut cererea de paracetamol la farmacii deoarece este o perioadă în care evoluează gripa și alte viroze respiratorii și crește consumul la acest medicament. Având însă în vedere riscurile unor astfel de jocuri promovate pe rețelele sociale, „Colegiul Farmaciștilor va transmite către toate farmaciile din județ o atenționare să elibereze paracetamol doar către adulți”, a precizat Doinița Cocriș.
Ea a subliniat că, în general, atitudinea farmaciștilor suceveni este de a nu elibera medicamente către persoanele cu vârste mai mici de 18 ani, nici măcar suplimente alimentare, dar va transmite o recomandare suplimentară pentru paracetamol.