Monitorul de Suceava

Un fost procuror-șef al DNA Suceava, care a încercat să se sinucidă, vrea să revină în meserie

Sandrinio NEAGU

Un fost procuror-șef al DNA Suceava, dar și al structurii DNA București, care este pensionar de aproape trei ani, și-a exprimat intenția de a reveni în sistem. Este vorba de Adrian-Marius Surdu, care în cursul anului 2010, pe când revenise în funcția de șef al DNA Suceava, a încercat să se sinucidă. În vârstă de 57 de ani, Marius Surdu s-a pensionat în octombrie 2022, în perioada când activa la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Recent, opt procurori pensionari, printre care și Marius Surdu, au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii prin care cer să fie reîncadrați în posturi.

În ceea ce îl privește pe Adrian-Marius Surdu, acesta dorește să obțină reîncadrarea la Parchetul Curții de Apel Suceava sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Pentru a putea reveni în activitatea de procuror, fostul șef al DNA Suceava și DNA București trebuie să treacă de testarea psihologică, care va avea loc începând cu 31 ianuarie 2025, iar mai apoi de interviurile care vor fi programate începând cu data de 11 martie.

Nu se știe exact motivația pentru care Marius Surdu vrea să redevină procuror, mai ales că beneficiază de o pensie de câteva mii de euro.

Pe 14 mai 2010, în jurul orei 22:30, procurorul Marius Surdu a fost găsit într-o baltă de sânge, fiind la un pas de moarte.

El a fost internat de urgenţă în Spitalul Judeţean Suceava, în secţia de Reanimare, secţie care, de altfel, a devenit o adevărată fortăreaţă, doar câteva persoane având permis accesul.

La început, pentru a-i proteja imaginea şi cariera procurorului Surdu, a fost lansată pe piaţă varianta potrivit căreia şeful DNA Suceava a suferit un accident casnic, scenariul fiind că magistratul a alunecat şi a căzut singur în cuţit.

Ulterior, a fost transportat la Iași cu un elicopter SMURD, în urma unor complicaţii apărute la plămâni.

În momentul externării, pe data de 24 mai, ”starea pacientului era în curs de vindecare”, conform medicilor ieșeni.

Datele de anchetă au arătat faptul că procurorul-şef al DNA Suceava de la acea vreme nu avea o singură plagă, aşa cum se susţinea sus şi tare la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ci mai multe plăgi, cel puţin 6-7 în zona toracică şi abdominală.

Surse medicale au reconfirmat informaţia potrivit căreia procurorul Surdu avea plăgi tăiate şi la nivelul încheieturilor mâinilor.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.