Monitorul de Suceava Afaceri necurate

Un fost poliţist sucevean, cercetat penal pentru înşelăciuni de peste 150.000 de euro

Sergiu RUSU

Trei indivizi, printre care şi un fost poliţist sucevean, sunt acuzaţi că au pus la cale o înşelăciune de proporţii la o firmă din Bucureşti, de la care au achiziţionat marfă de peste 150.000 de euro, dar nu au plătit nici măcar un leu.

Escrocheriile ar fi fost puse la cale chiar de un fost subofiţer al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Cristian Iordache (32 de ani), din municipiul Fălticeni.

Acesta, împreună cu un alt individ din Fălticeni, Nicolae Mardare (39 de ani), tot din Fălticeni, şi un bărbat din judeţul Iaşi, Ovidiu Daniel Buznea (23 de ani) sunt cercetaţi penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Surse judiciare ne-au mărturisit că fostul agent de poliţie Iordache s-a prezentat, în luna august a anului trecut, în calitate de administrator al unei societăţi din Fălticeni, la sediul unei firme din Bucureşti şi ar fi achiziţionat marfă în valoare de circa 200.000 de lei (două miliarde de lei vechi), plata făcând-o, chipurile, cu mai multe biletele la ordin şi o filă cec.

Câteva zile mai târziu,  Cristian Iordache a venit din nou la reprezentantul aceleiaşi firmei bucureştene, de data aceasta însoţit de Nicolae Mardare, care, însă, s-a prezentat a fi Ovidiu Daniel Buznea, administratorul unei firme din Iaşi, şi a spus că doreşte să achiziţioneze şi el marfă, iar plata va fi făcută cu file cec.

De data aceasta, valoarea tranzacţiei a fost de aproape 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi), iar plata s-a făcut cu file cec.

În momentul în care reprezentanţii firmei bucureştene s-au dus la bancă să-şi ridice banii, au aflat că în conturile societăţilor celor doi suceveni bate vântul.

Anchetatorii acestui caz au stabilit că nici Ovidiu Daniel Buznea nu este străin de escrocheriile celor doi fălticeneni.

Bărbatul din Iaşi, susţin surse judiciare, le-ar fi înmânat personal celor doi file cec în numele societăţii al cărei administrator şi asociat unic este, anchetatorii bănuind că Buznea a preluat firma cu pricina tocmai pentru a o folosi în activităţi infracţionale de genul firmelor fantomă.

Mărfurile achiziţionate au fost revândute ulterior, iar toţi banii au intrat în buzunarele suspecţilor.

 

Cercetaţi de Crima Organizată

În urmă cu două săptămâni, la domiciliile celor trei învinuiţi s-au făcut mai mult percheziţii domiciliare de către ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, fiind ridicate mai multe documente.

Iordache şi-a început cariera de poliţist chiar în rândurile structurii care acum îl anchetează, iar ulterior a lucrat ca agent de poliţie la Cornu Luncii, Baia şi Cajvana, după care, acum trei-patru ani, s-a pensionat pe caz de boală.

Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  -Serviciul Teritorial Suceava, existând suspiciunile unui grup infracţional organizat condus de Marius Iordache, cu implicaţii în activităţi de contrabandă.

Ulterior, însă, dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, acuzaţiile fiind de înşelăciune în formă calificată.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 20 Mai 2010.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.