Monitorul de Suceava

Trufe negre și 15 câini specializați în găsirea lor, într-o autoutilitară oprită la Mălini

Florin PAIU

Descoperire interesantă într-o mașină oprită de polițiștii de la Secția Rurală Mălini luni după-amiază, în jurul orei 16.35.

În autoutilitara cu numere de Suceava se aflau cinci bărbați, dar și mai mulți câini. Din cercetări a rezultat că este vorba de un grup de culegători de trufe negre, care se întorceau din pădurile din zonă.

 Cu ocazia controlului autovehiculului au fost identificați în interiorul acestuia 15 câini specializați în căutarea trufelor și cantitatea de 2,750 kilograme trufe negre.

Cei cinci bărbați sunt toți din satul Bahna Arini, comuna Preutești.

Pentru nerespectarea măsurilor de recoltare a produselor nelemnoase (trufe) din fondul forestier polițiștii au aplicat amenzi de 20.000 de lei, în baza Legii 171/2010, privind contravențiile silvice.

Trufele negre au fost confiscate de polițiști și predate Ocolului Silvic Mălini, care a confirmat că persoanele respective nu aveau autorizație pentru recoltarea, deținerea, transportul și comercializarea produselor nelemnoase specifice, respectiv trufe.

Trufele negre se vând cu câteva sute de euro kilogramul și sunt găsite cu ajutorul câinilor special antrenați în acest sens.

În cazul de la Mălini, fiind vorba de o contravenție, bărbații nu au putut fi sancționați decât cu amendă și cu confiscarea trufelor, plecând mai departe cu mașina și cu cei 15 câini.

În conformitate cu articolului 17, litera c, din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, este interzisă ”recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului și/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii”.

Astfel, culegătorii autorizați sunt obligați să notifice prezența lor Ocoalelor Silvice, iar pădurarii verifică prin sondaj modul în care se face recoltarea trufelor. Aceștia trebuie să raporteze cantitățile recoltate.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.