Monitorul de Suceava

Titlul de Doctor Honoris Causa, acordat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din București

Radu LUPAŞCU

 

La propunerea conducerii Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), Senatul USV a decis acordarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Ceremonia de conferire a înaltului titlu va avea loc joi, 20 iunie, începând cu ora 11:00, în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” din cadrul universității sucevene.

Profesorul Viorel Jinga este o personalitate remarcabilă a lumii academice, cu o activitate didactică, medicală și de cercetare recunoscută pe plan național și internațional. Specialist și medic primar în urologie la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” din București, profesorul Jinga face parte din mai multe societăți științifice și profesionale naționale și internaționale. Amintim aici Asociația Română de Urologie, Societatea Europeană de Ultrasonografie, Asociația Europeană de Urologie, Societatea Internațională de Urologie și Asociația Americană de Urologie. El a contribuit prin cercetările sale la caracterizarea genetică a tumorilor renale și a markerilor biologici în cancerul de prostată. Rezultatele cercetării realizate în colaborare cu parteneri internaționali au fost publicate în reviste științifice de renume, precum: „Nature”, „Nature Genetics”, „Clinical Cancer Research” și „New England Journal of Medicine”. Profesorul Jinga are de asemenea o vastă experiență administrativă, ocupând de-a lungul anilor diverse funcții, precum șef de secție, director medical, prodecan, prorector și rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, funcție pe care o deține din anul 2020.

Decernarea celei mai înalte distincții academice profesorului univ. dr. Viorel Jinga reprezintă o recunoaștere a susținerii dezvoltării programelor de studiu în domeniul Sănătate și a infrastructurii din cadrul Facultății de Medicina și Științe Biologice Suceava. Astfel, el s-a implicat în transformarea a nouă secții și compartimente ale Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava în secții clinice universitare, fapt care a făcut posibilă transformarea spitalului sucevean în spital clinic, precum și în inițierea demersurilor de transfer al Ambulatoriului de specialitate Căi Ferate Suceava din cadrul Spitalului Clinic CFR Iași către USV. Evenimentul marchează de asemenea un pas important în consolidarea relațiilor de colaborare pe plan academic, medical și de cercetare dintre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Iunie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.