Monitorul de Suceava

„Tărâmul Bosumflaților”, lecție de muzeu la Muzeul de Științele Naturii din Suceava

Daniela MICUŢARIU

Muzeul Național al Bucovinei continuă seria de programe de educație muzeală. La Muzeul de Științele Naturii din Suceava se va organiza, în zilele de 24 și 25 octombrie, o lecție muzeală cu o tematică specifică anotimpului - Tărâmul Bosumflaților.

Pe 26 octombrie se celebrează ziua internațională a dovleacului și cea a recoltei (de adăpostire a tuturor fructelor și legumelor care s-au copt peste an).

În aceeași perioadă, plantele cu bulb și rădăcinoasele trebuie îngropate deja adânc în pământ pentru a fi roditoare primăvara următoare, destul de devreme.

În acest context, activitatea muzeală își propune să aducă în fața publicului vizitator (preșcolar și școlar) informații și curiozități despre importanța nutrițională și economică a unor specii de bostani alungiți și rotunzi, care trăiesc pe teritoriul României.

Organizatorii spun că lecția de muzeu compară speciile de cucurbitacee cultivate de pe teritoriul României cu alte specii crescute intensiv și sălbatice, suculente și plagiotrope (castravetele amar, dovleac furajer, dovleac atlantic, dovleac pară, zuchini, dovleac ozn, dovleac ghindă, dovleacul turban), care habitează în alte regiuni ale globului pământesc (Mexic, Turcia, Filipine, Brazilia, Italia).

Plantele comestibile din familia cucurbitacee, care trăiesc pe teritoriul României, sunt reprezentate de: dovleac porcesc, burete vegetal, castravete, dovlecel, dovleac plăcintar, zămos și harbuz, dovleac galben și portocaliu.

„Plantele cultivate intensiv din familia cucurbitacee au importanță economică deosebită, fiind consumate sub formă proaspătă (tăiate sau răzuite în salate), atunci când sunt recoltate în stadiu tânăr, sau sub formă fiartă și coaptă, atunci când sunt colectate la bătrânețe. Din punct de vedere biologic, plantele din familia cucurbitacee sunt suculente, fiind adevărate rezervoare de apă, iubitoare de căldură, de umezeală și de sol nisiposo-argilos”, explică specialiștii muzeului sucevean.

Ora de muzeu evidențiază publicului vizitator interesat și cele mai bune și rapide metode de preparare culinară a plantelor cultivate din familia cucurbitacee. Prin compoziția lor chimică, bostanii (cu mezocarpul cărnos plin de vitamine, de minerale, de proteine și fibre solubile) pot constitui o alternativă viabilă și convenabilă în perioadele de regim și post, sau de schimbare a preferabilității nutriționale și dietei cotidiene a populației umane.

Nu în ultimul rând, specialiștii amintesc și de „împrumutarea și acceptarea unor tradiții străine (Halloween) și pe teritoriul țării noastre, privitoare la decorarea specială a bostanilor, care pot îndepărta spiritele rele și pot anihila fricile și fobiile celor mici, invitând participanții la lecția de muzeu să decoreze bostani (în echipe) și..., mai avem și alte surprize”.

Informații suplimentare puteți obține la telefoanele: 0755 134 353 și 0751 571 857.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 01 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.