Monitorul de Suceava

Suprasolicitarea ambulanțelor din Suceava a dus la întârzierea intervenției la un caz critic, cu un copil accidentat de un ATV și o bunică cu AVC

Florin PAIU

Situație neplăcută, sâmbătă, când nu a existat ambulanță disponibilă pentru un caz grav de la Salcea. Un copil în vârstă de 4 ani a fost lovit de un ATV iar bunica acestuia, când a ieșit la poartă, și când și-a văzut nepoțica sub ATV, a făcut un accident vascular cerebral.

După ce s-a dat alarma la 112, dispeceratul a apelat la o ambulanță de la Substația Liteni, care era în zona Poieni-Udesti.

Conform Sindicatului Ambulanța Suceava, ambulanța a ajuns la caz la 13 minute de la solicitare.

Cei de la Ambulanță au transmis un nou mesaj pentru suceveni, rugându-i să nu mai solicite autospeciale cu personal medical pentru probleme de sănătate minore și să înțeleagă că un pacient dus la UPU cu ambulanța nu are prioritate față de unul care ajunge acolo cu alt mijloc de transport.

”Sindicatul Ambulanța Suceava roagă cetățenii care au propriul mijloc de transport în familie și care nu au o urgență medicală majoră (dureri abdominale de trei patru zile, lovituri ale membrelor minore, cefalee de câteva zile) să se deplaseze singuri către urgență fără a suprasolicita echipajele de ambulanță care sunt puține. Ambulanța nu bagă în față pacienții, această idee preconcepută îi face pe mulți să sune la ambulanță pentru nimicuri și astfel nu se poate interveni la timp la accidentele rutiere. Este îngrozitor să stai în brațe cu copilașul de 4 ani plin de sânge și să nu fie nici o ambulanță disponibilă pentru a interveni, apoi și bunica cu AVC fiind tot un caz de cod roșu la fel (ținând cont că la AVC pacientul trebuie să ajungă în maxim 3 ore jumătate la UPU)”, a transmis Sindicatul Ambulanța Suceava.

 În urma accidentului de la Salcea, fetița în vârstă de 4 ani are doar multiple contuzii (traumatism cranian și facial și contuzii membre inferioare și superioare), însă dinfericire nu are leziuni care să îi pună viața în pericol.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.