Monitorul de Suceava Semnal de alarmă!

Suprasolicitarea ambulanțelor a dus la întârzierea intervenției la un caz critic, cu un copil accidentat de un ATV și o bunică cu AVC

Florin PAIU

Situație neplăcută, sâmbătă seară, când nu a existat ambulanță disponibilă pentru o dublă urgență medicală la Salcea. O fetiță în vârstă de 4 ani a fost lovită de un ATV, iar bunica acesteia, când a ieșit la poartă și și-a văzut nepoțica sub ATV, a făcut un accident vascular cerebral.

După ce s-a dat alarma la 112, cum la Suceava nu era nicio ambulanță disponibilă, s-a apelat la Substația Liteni. Ambulanța de la Liteni se afla în satul Poieni, comuna Udești, și de acolo a plecat spre Salcea. Conform Sindicatului Ambulanța Suceava, ambulanța a ajuns la caz la 13 minute de la solicitare.

Cei de la Ambulanță au transmis un nou mesaj pentru suceveni, rugându-i să nu mai solicite autospeciale cu personal medical pentru probleme minore și să înțeleagă că un pacient dus la UPU cu ambulanță nu are prioritate față de unul care ajunge acolo cu alt mijloc de transport.  

”Sindicatul Ambulanța Suceava roagă cetățenii care au propriul mijloc de transport în familie și care nu au o urgență medicală majoră (dureri abdominale de trei-patru zile, lovituri minore ale membrelor, cefalee de câteva zile) să se deplaseze singuri către urgență, fără a suprasolicita echipaje de ambulanță, care și așa sunt puține.

Ambulanța nu bagă în față pacienții, această idee preconcepută îi face pe mulți să sune la ambulanță pentru nimicuri și astfel nu se poate interveni la timp la accidentele rutiere. Este îngrozitor să stai în brațe cu copilașul de 4 ani, plin de sânge, și să nu fie nicio ambulanță disponibilă pentru a interveni, apoi și bunica cu AVC fiind tot un caz de cod roșu, la fel (ținând cont că la AVC pacientul trebuie să ajungă în maxim 3 ore jumătate la UPU)”, a transmis Sindicatul Ambulanța Suceava.

În urma accidentului de la Salcea, fetița în vârstă de 4 ani are multiple contuzii (traumatism cranian și facial și contuzii membre inferioare și superioare), însă, din fericire, nu are leziuni care să îi pună viața în pericol.

 

ATV-ul care a dat peste fetiță era condus de un minor de 15 ani

Cu privire la același caz, polițiștii care au demarat și ei cercetări la Salcea au stabilit că ATV-ul era condus de un minor în vârstă de 15 ani.

Sâmbătă seară, în jurul orei 18:40, acesta conducea ATV-ul pe strada Eroilor din Salcea, iar într-o curbă la stânga a pierdut controlul asupra vehiculului, care a intrat în șanțul de scurgere a apei, acroșând-o pe fetița în vârstă de 4 ani care se juca pe acostament.

Evident, copilul în vârstă de 15 ani nu avea permis de conducere și nici dreptul de a conduce un ATV.   

Polițiștii de la Serviciul Rutier Suceava au deschis dosar penal privind infracțiunile de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere” și „vătămare corporală din culpă”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.