Monitorul de Suceava Populație îmbătrânită

Suceava, al treilea cel mai „tânăr” județ din țară, după Ilfov și Iași

Cosmin ROMEGA

Populația județului Suceava este una dintre cele mai ”tinere” din țară, cu o vârstă medie de 39,9 ani, în vreme ce în cel mai ”îmbătrânit” județ, Teleorman, vârsta medie a populației se apropie de 47 de ani.

Cel mai ”tânăr” județ din România este Ilfov, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin sub 39 de ani, conform datelor Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro.

În condițiile în care speranța de viață este mai mare, natalitatea în recul și având în vedere migrația forței de muncă, adică a celor care ar fi putut contribui la cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii, crește presiunea pe cei care contribuie la funcționarea sistemului.

Îmbătrânirea populației afectează și autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale. În condițiile în care nu pot crește taxele aplicate populației (majoritar pensionare), se ajunge la taxarea suplimentară a afacerilor din zonă.

Alte efecte ale îmbătrânirii populației sunt:

În 2024, România este a 12-a cea mai îmbătrânită țară din lume (după ponderea seniorilor de 65+ ani în totalul populației), pe primul loc fiind Japonia, unde aproape 30% din populație depășește 65 de ani.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.