Cosmin ROMEGA
Populația din zonele afectate de teribilele inundații din Spania va primi ajutor și din Suceava – România, prin Ștefan Mandachi, care deja oferă zilnic 100 de mese calde de la restaurantul românesc Spartan aflat la o oră distanță de Valencia. Mai mult, în zilele următoare, vor fi duse sinistraților tone de mâncare, din România, hrana, apa potabilă și medicamentele fiind printre cele mai mari necesități ale celor din zonele afectate.
”Am vorbit cu prieteni din Valencia și este mult mai greu decât credeam pentru românii din zonă. 200 de oameni au murit, printre care și români, mulți înecați în noroi.
Avem un restaurant românesc Spartan la o oră distanță, la Castellon.
Am decis ca de la Spartan Castellon, în fiecare zi, să oferim mese calde, meniuri de noi, pentru români (sau ce nații or mai fi afectate).
Vom duce câteva tone de mâncare în următoarele zile în funcție de nevoi și dacă se permite accesul de către autorități. Astăzi nu dădeau voie în zonă. În supermarketuri e gol, nu se mai găsesc alimente etc.”, a spus Ștefan Mandachi.
Antreprenorul sucevean a postat câteva filmări primite din Spania, de pe străzile unde puhoiul de apă și noroi a făcut prăpăd, dar și o imagine cu distribuirea de hrană de la restaurantul românesc într-o localitate afectată - Aldaia.
”Tot astăzi am transportat 100 de mese calde pentru românii noștri, deși Poliția nu permite accesul până în zona afectată.
În fiecare zi vom duce 100 de meniuri în localitatea Aldaia.
Punctul este intersecţia între calle De la Iglesia y calle Mayor.
Dacă va fi nevoie de mai mult, ne adaptăm în zilele următoare.
Mâine vom încerca să punem la punct un transport din România spre Spania. Revin cu detalii după ce găsim soluția rapidă pentru transport”, a mai spus Ștefan Mandachi.
Cea mai mare catastrofă naturală din istoria modernă a Spaniei s-a produs în sud-estul ţării în noaptea de marţi spre miercuri. Conform agenţiei spaniole de meteorologie (Aemet), în unele localităţi, în doar câteva ore a căzut o cantitate de precipitaţii echivalentă „ploii dintr-un an”.
Acest potop – asociat cu un fenomen cunoscut sub denumirea populară de „gota fria” („picătură rece”), destul de comun în această perioadă a anului pe coasta mediteraneeană spaniolă, probabil agravat de încălzirea globală – a provocat ieşirea din matcă a mai multor râuri şi a condus la formarea bruscă a unor imenşi torenţi de noroi.