Monitorul de Suceava

Slujbă de pomenire pentru sufletele eroilor români, la Monumentul „Turnul Unirii”

Daniela MICUŢARIU

 

La Monumentul „Turnul Unirii” de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” („In Memoriam”) din municipiul Suceava a avut loc, joi, 28 noiembrie 2024, o slujbă de pomenire pentru sufletele eroilor români căzuți în luptele pentru apărarea pământului strămoșesc. Acțiunea a fost organizată și în semn de recunoștință pentru toți românii care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Slujba de pomenire (cinstirea eroilor neamului printr-o scurtă rugăciune pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru patrie) a fost oficiată de pr. dr. Viorel Ioan Vârlan, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.

Pr. dr. Viorel Ioan Vârlan a transmis că „cinstirea eroilor nu este opțională, ea este o permanență, deoarece tot ce trăim noi astăzi: libertatea, pacea, pământul binecuvântat pe care pășim și credința în biruința Crucii sunt ale noastre datorită lor și jertfei lor supreme. Acest Ansamblu și acest Turn al Unirii, ridicat întru cinstirea lor, arată cu prisosință respectul, admirația și recunoștința acelora care l-au înălțat”.

La slujba de pomenire a participat și maistrul militar principal (rtr.) Dumitru Davidel, în vârstă de 88 de ani, membru al Filialei Județene Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a depus la Monumentul „Turnul Unirii” și o coroană de flori în culorile tricolorului.

Biserica Martirilor „In Memoriam” din Suceava a fost construită în perioada 1996-2004. Lăcașul de cult este situat în spatele Palatului de Justiţie din municipiu, clădire în care, între anii 1947-1956, a funcţionat o închisoare unde au fost deţinuţi şi torturați luptători anticomunişti.

Pr. dr. Viorel Ioan Vârlan este cel care a avut inițiativa și a pus bazele proiectului Monumentul „Turnul Unirii”, edificiu început în anul 2018 cu prilejul a 100 de ani de la Marea Unire.

„Turnul Unirii”, inaugurat în anul 2022, a fost ridicat în memoria eroilor români care au înfăptuit Marea Unire „și este un proiect realizat de arhitectul Doru Olaş, care a gândit și Biserica Nașterea Maicii Domnului de lângă Tribunal”, cunoscută și sub denumirea de Biserica Martirilor „In Memoriam”. „Turnul Unirii” are o înălțime de 24 de metri și trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.