Monitorul de Suceava Pios omagiu

Slujbă de pomenire pentru mai multe personalități câmpulungene, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”

Daniela MICUŢARIU

La Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc a avut loc sâmbătă, 2 noiembrie 2024, de „Moșii de toamnă”, o slujbă de pomenire pentru mai multe personalități câmpulungene care s-au distins de-a lungul vieții prin opere literare și lucrări de artă semnificative.

„Un pios omagiu adus <voievozilor de obcină> câmpulungeni”, după cum a spus inițiatorul acțiunii, scriitorul Constantin Tiron, președintele Asociației Scriitorilor și Artiștilor „Voievozi de obcină”, președinte de onoare al Cenaclului literar „Țara de Sus” și patron al Revistei de cultură „Însemnări Bucovinene”.

La slujba de pomenire au participat o parte din familiilecelor plecați la Ceruri, dar și membrii celor două organizații literare și colaboratori ai revistei. Nu au lipsit de la eveniment scriitorul câmpulungean Vasile Aioanei și prof. dr. Neculai Marcel Flocea, poet. 

Au fost pomenite personalitățile câmpulungene George Bodea, Grațian Jucan, Simion Tudorean, Constantin Badersca,  Filon Lucău, Ioan Grămadă, Aurora Sârbu, Mihai Burduja, Tucu Moroșanu, Ion Maftei, Gheorghe Patza și Cornel Udrea.

Slujba de pomenire s-a desfășurat în aer liber, în curtea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” (la Monumentul Sfintei Cruci) și a fost săvârșită de preotul paroh Vasile Florin Florescu, însoțit de preoții Petru Crăciun și Doru Costineanu.

Pr. paroh Vasile Florin Florescu a evocat în cuvântul său contribuția pe care cei plecați dintre noi au avut-o pentru actul de cultură, prin care au devenit nemuritori, iar comunitatea câmpulungeană, pentru care au creat și pe care au reprezentat-o cu cinstire, va trebui și de acum încolo să le arate recunoștința și respectul cuvenit. „Cei care pleacă dintre noi nu pleacă pentru că sunt bătrâni sau bolnavi, pleacă de dorul veșniciei”, a mai spus în cuvântul său, într-un mod cu totul special, părintele paroh Vasile Florin Florescu.

Scriitorul Constantin Tironne-a spus că după slujba de pomenire, „gustând din cozonaci și pampuște scoase din cuptorul inegalabilului cofetar Nușa Nisioi, am depănat amintiri”.

Amănunte din viața și activitatea celor pomeniți le-au fost readuse în memorie participanților de scriitorul Constantin Tiron, de Steluța Moroșanu, soția scriitorului Tucu Moroșanu, de Alina Anduhovici Lucău, soția etnologului și pictorului Filon Lucău, de Georgiana și Adrian Posa, fiica și ginerele scriitorului George Bodea, și, respectiv, de poeta Gabriela Braha, poeta Ana Andronicescu și scriitorul Traian Nistiriuc Ivanciu, de cei care, la fel ca și maestrul Constantin Tiron, le-au fost aproape contemporani și i-au cunoscut mai bine.

Scriitorul câmpulungean Vasile Aioanei ne-a spus că un merit deosebit în organizarea prohodului pentru cei plecați intru veșnicie l-a avut Constantin Tiron jr., graficianul Revistei „Însemnări Bucovinene”.

„Slujba de pomenire s-a desfășurat nu numai prin implicarea, ci și pe cheltuiala familiei Constantin Tiron. Dumnezeu să-i binecuvânteze. Iar pe noi, pe toți ceilalți câmpulungeni, să nu ne lase să ne uităm valorile spirituale și reperele morale cu care ne identificăm”, a concluzionat scriitorul câmpulungean Vasile Aioanei, fiind în asentimentul tuturor participanțilorla evenimentul de sâmbătă, cei care au adus un „pios omagiu <voievozilor de obcină> câmpulungeni”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 05 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.