Monitorul de Suceava

„Sezon de vînătoare”

Tiberiu COSOVAN, Florin PAIU

„Scaldele Dornei”

Stabilimentul băilor domeniale e edificiul cel mai frumos din strada în care e situat şi menit a servi ca feredeu numai până la terminarea edificiului monumental, care nu s’a putut lua încă în lucrare fiind că nu îndestuleadă cantitatea apelor minerale captate până astădi pentr’un stabiliment mai mare.

Dară lucrările pentru căutarea şi captarea isvoarelor celor noue efectuate în ordinul ministeriului de agricultură prin renumitul director al institutului geologic din Viena, doctorul Stur, sunt deja absolvate şi de vr’o câte-va săptămâni a primit consilierul montan Walter ordinul de a esecuta schiţele directorului Stur”.

„Revista politică”, Anul II, nr.8, Suceava, Septembrie 1887.

 

„Sezon de vînătoare”

Peste bogatele şi neasemuit de frumoasele păduri dornene au început să se aştearnă petele ruginii ale toamnei. Ele vestesc, spre bucuria membrilor filialei de vînătoare şi pescuit sportiv din Vatra Dornei, nu numai toamna tîrzie, ci şi începutul mult aşteptatului sezon de vînătoare. Recent, filiala a organizat o vînătoare de iepuri în pădurile fondului de vînătoare Beclean, cu care prilej au fost vînaţi 104 iepuri. O parte din vînat a fost trimis întreprinderii <Prodavicola> din Burdujeni pentru cerinţele de export. De asemenea au fost eliberate autorizaţii speciale pentru vînarea cerbilor carpatini, a ţapilor, caprelor roşii şi a jderilor. Pentru ocrotirea şi înmulţirea lostriţei, filiala de vînătoare şi pescuit sportiv Vatra Dornei a iniţiat şi organizat construirea pe Dorna, Neagra Şarului şi Bistriţa Aurie de pinteni de ocrotire şi căsoaie”.

„Zori Noi”, Anul XIII, nr. 3408, Septembrie 1958.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 13 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.