Monitorul de Suceava Duminică, 10 noiembrie

Sesiunea de referate și comunicări științifice „Conștiință Națională și Rezistență Anticomunistă în Munții Bucovinei”, la Vicovu de Sus

Daniela MICUŢARIU

Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, în colaborare cu Institutul Național „Bucovina” al Academiei Române, organizează duminică, 10 noiembrie 2024, la ora 16:00, la Centrul Cultural „Sofia Vicoveanca” din Vicovu de Sus, sesiunea de referate și comunicări științifice „Conștiință Națională și Rezistență Anticomunistă în Munții Bucovinei: 1944 – 1963. Luptători pentru libertate: Vasile Motrescu, Vladimir Macoveiciuc, Constantin Cenușă”.

Este vorba de o sesiune omagială de referate și comunicări științifice dedicată rezistenței anticomuniste din munții Bucovinei.

Invitați speciali: istoricul Marius Oprea - doctor în istoria Securității, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (2005); Alexandru Munteanu - producătorul serialului documentar de televiziune Memorialul Durerii realizat de TVR; Dr. Virgiliu Bârlădeanu - conferențiar universitar la Institutul de Istorie Universitatea de Stat din Moldova; Dr. Ludmila D. Cojocaru - cercetător științific, Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În anul 2021, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” a dezvelit la Vicovu de Jos primul edificiu public comemorativ închinat Rezistenței armate anticomuniste din Obcinile Bucovinei. Ulterior acestei inițiative, asociația a constituit un grup de lucru care a elaborat documentația necesară propunerii către autoritățile administrației județene de acordare a titlului de Cetățean de Onoare postmortem al județului Suceava pentru trei dintre liderii mișcării de rezistență din munții Bucovinei - Vasile Motrescu, Vladimir Macoveiciuc, Constantin Cenușă.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 09 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.