Monitorul de Suceava

Semnificaţia Deniilor

 

Denia de marţi.

Denia de marţi aminteşte predicile lui Iisus, prin care a prevestit moartea şi în vierea Sa, iar cea de miercuri aminteşte de trădătorul Iuda şi de femeia desfrânată care a devenit mărturisitoare a credinţei. "Denia celor 12 Evanghelii" din Joia Mare vorbeşte despre Cina cea de Taină, când Iisus a instituit Taina Împărtăşaniei. Vinerea Mare sau "Vinerea Seacă" este zi de doliu, amintind de jertfa lui Iisus, răstignit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc. Sâmbăta Mare este zi de reculegere şi este urmată de Slujba din Noaptea de Înviere şi de fericita Duminică a Paştelui.

Prea Sfinţitul Visarion a tâlcuit semnificaţiile pildei grăuntelui de grâu, despre care Mântuitorul a vorbit în ziua de miercuri. De la PS Visarion am aflat că acest grăunte de grâu Îl întruchipează chiar pe Mântuitor.

"Primele trei zile ale acestei săptămâni mari au o conotaţie liturgică deosebită prin faptul că ele se prezintă ca simboluri introductive ale patimilor. Fiecare zi abordează o temă. De exemplu, Dreptul Iosif şi Smochinul cel uscat sau neroditor în Sfânta şi marea zi de Luni, Cele zece fecioare şi mirele care vine la miezul nopţii în Sfânta şi marea zi de Marţi şi apoi ungerea cu mir din Betania şi trădarea lui Iuda în ziua de Miercuri. Evanghelia ce se citeşte la slujba deniei de marţi seara este de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, din capitolul al XII-lea. Ea ne relatează de fapt câteva elemente şi momente întâmplate după învierea lui Lazăr. Cei care fuseseră părtaşi la această minune mărturiseau despre felul în care Mântuitorul Iisus Hristos îl înviase pe Lazăr cel mort de patru zile. (Ziarul Lumina)

 

Iisus Mântuitorul: Vinerea Mare, "Vinerea Neagră" sau "Vinerea Seacă" este ziua de doliu a creştinătăţii.

Este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce pentru a "răscumpăra" neamul omenesc. Evanghelia după Matei arată că Iisus a fost înmormântat de Iosif şi Nicodim. La cererea arhiereilor şi fariseilor, mormântul a fost sigilat cu 7 peceţi, iar paza a fost asigurată de 30 de soldaţi romani şi 1.000 de slujitori ai arhiereilor.

 

Învierea lui Iisus: În dimineaţa zilei de duminică, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov şi Salomeea au găsit mormântul gol, iar îngerul Domnului le-a anunţat că "Hristos a înviat". Apoi, Iisus li s-a arătat şi le-a cerut să le spună ucenicilor să meargă în Galileea, unde îl vor vedea. După 40 de zile de la Înviere, Iisus s-a înălţat la Ceruri şi, aşa cum spune "Crezul", "şade de-a dreapta Tatălui şi iarăşi va să vie cu slavă, să judece viii şi morţii", iar "împărăţia Sa nu va avea sfârşit".



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Aprilie 2008.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.