Monitorul de Suceava

Școala Păltinoasa și Inspectoratul Școlar, amendate de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru fapte de discriminare

 

 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat cu 3.000 lei Școala Gimnazială Păltinoasa, Suceava, pentru fapte de discriminare, respectiv segregarea elevilor romi domiciliați în cătunul Țâmpoceni.

De asemenea, Inspectoratul Școlar Suceava a primit o amendă contravențională în valoare de 5.000 lei.

Cătălina Olteanu, membră în Consiliul director al CNCD, a explicat că „aspectele sesizate la Țâmpoceni constituie discriminare potrivit art. 2.1, 2.4, 2.6 și 11.1 din O.G. nr.137/2000”.

Aceasta mai explică faptul că „la începutul anului școlar 2021-2022 Școala Gimnazială Păltinoasa avea trei <structuri>:

·        Structura nr. 1 - un corp central – în comuna Păltinoasa - Școala Gimnazială Păltinoasa - cu învățământ primar și gimnazial;

·        Structura nr. 2 - un corp de clădire principal cu săli de clasă, toalete și sală de evenimente și un corp separat cu o sală de sport - în satul Capu Codrului - Școala Gimnazială <Bogdan Vodă> - cu învățământ primar și gimnazial;

·        Structura nr. 3 - un corp în cătunul Țâmpoceni din satul Capu Codrului - Școala Primară Țâmpoceni - cu învățământ primar.

Cătunul Țâmpoceni este format preponderent din cetățeni de etnie romă cu o situație financiară dificilă, neavând venituri constante. Comunitatea este izolată de satul Capu Codrului la o distanță de aproximativ 3 km, fără mijloace de transport public”.

Reprezentanta CNCS mai arată că în școala primară din Țâmpoceni, care avea doar două săli, cursurile se desfășurau simultan de către două învățătoare: clasele 0, 1 și 3 și clasele 2 și 4.

La sfârșitul anului școlar 2020-2021, școala din cătun a fost demolată, urmând să fie construită o nouă clădire prin intermediul unui proiect PNDR.

Școala principală a pus la dispoziția elevilor un microbuz școlar pentru asigurarea transportului dintre cătunul Țâmpoceni și Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” din Capu Codrului, cea dotată cu toată infrastructura necesară.

Copiii romi și săraci din fosta Școală Primară Țâmpoceni au fost mutați în Școala „Bogdan Vodă” din satul Capu Codrului, dar în corpul separat, respectiv în sala de sport.

Toți învață simultan într-o singură sală de clasă, fosta sala de sport, cu unul sau două cadre didactice. Fără toalete sau alte facilități.

Reprezentanții școlii au motivat segregarea elevilor prin faptul că este o măsură temporară până la construirea noii clădiri.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 03 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.