Monitorul de Suceava Comunicat de presă finalizare proiect

SPRIJINIREA EFICIENȚEI ENERGETICE ȘI A GESTIONĂRII INTELIGENTE A ENERGIEI ÎN CLĂDIREA PRIMĂRIEI ADÂNCATA, Cod SMIS: 140068

 

COMUNA ADÂNCATA, cu sediul în Localitatea Adâncata, Strada Principala nr. 117, Judeţul Suceava, cod poștal 727005, a semnat Contractul de finanțare nr. 5018 în data de 17.12.2019 pentru proiectul cu titlulSPRIJINIREA EFICIENȚEI ENERGETICE ȘI A GESTIONĂRII INTELIGENTE A ENERGIEI ÎN CLADIREA PRIMĂRIEI ADÂNCATA, Cod SMIS: 140068, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3. Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Prioritatea de investiții 3.1 B  Clădiri Publice.

Valoarea totală a proiectuluia fost de 1.699.247,00 lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost în sumă de 1.028.209,06 lei.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a fost Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Obiectivul general al proiectuluia constat în gestionarea inteligentă a energiei și utilizarea unor surse regenerabile în producerea acesteia, cu implicații pozitive în creşterea eficienței energetice a clădirii în care funcționează Primăria Adâncata. Proiectul a urmărit atingerea obiectivului prin implementarea unor măsuri specifice care au presupus reabilitarea termică a clădirii, implementarea unor soluţii de scădere a consumului de combustibil convențional și în mod implicit și scăderea emisiilor de dioxid de carbon, realizarea unor activităţi ce ţin de implementarea conceptului de dezvoltare durabilă, concept implementat de solicitant și în cadrul altor proiecte ce presupun finanțare prin POR 2014-2020.

Primăria comunei Adâncata a luat hotărârea de a intervenii asupra clădirii existente în vederea creșterii eficienței energetice și reducerea consumurilor de energie, astfel a crescut și calitatea serviciilor oferite locuitorilor din comună.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. O clădire reabilitată prin: Lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopa a clădirii, Lucrările de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, Lucrările de modernizare a instalației de iluminat, Implementarea de soluţii ce au avut la bază măsuri conexe necesare asigurării funcționarii proiectului, asigurării sustenabilității proiectului și creării unor condiţii necesare derulării activităţii primăriei în bune condiţii. Măsurile conexe au fost materializate prin lucrări de construcții identificate în ghidul specific al solicitantului prin sintagma "conexe" și respectă regulile de eligibilitate impuse de acesta; în urma încheierii 1 contract de achiziție lucrări și 1 contract furnizare echipamente.

2. Achiziția echipamentelor și a dotărilor (inclusiv conexe) propuse în proiect în urma încheierii 1 contract de achiziție lucrări și 1 contract furnizare echipamente.

3. Eficiență și eficacitate prin încheierea a 8 contracte de servicii ce au asigurat soluţii de management adecvate atât în ceea ce priveşte implementarea proiectului, cât și a asigurării sustenabilității investiţiei.

Perioada de implementare a proiectuluia fost cuprinsă între data 25.06.2022 și data 31.12.2024, aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Rezultate

1. S-au realizat lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopa a clădirii primăriei, lucrările de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, lucrările de modernizare a instalației de iluminat, implementarea de soluţii ce au avut la bază măsuri conexe necesare asigurării funcționarii proiectului, asigurării sustenabilității proiectului și creării unor condiţii necesare derulării activităţii primăriei în bune condiţii.

2. S-au achiziţionat echipamente și dotări (inclusiv conexe) propuse prin proiect.

3. S-a finalizat proiectul în condiţii de eficiență și eficacitate prin încheierea a 8 contracte de servicii ce au asigurat soluţii de management adecvate atât în ceea ce priveşte implementarea proiectului, cât și a asigurării sustenabilității investiţiei.

Impactul investiției la nivelul localității/regiunii

Reabilitarea clădirii primăriei din comuna Adâncata are un impact pozitiv asupra comunității prin crearea unui mediu plăcut şi benefic desfăşurării activităţii la locul de muncă pentru angajaţii primăriei, dar și desfăşurării activităților comunităţii care ajung la primărie, fiind astfel un motor al creșterii calității serviciilor publice. Impactul este și unul sustenabil prin sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei clădirii publice.

Impactul proiectului s-a manifestat și direct, în perioada de implementare a lui, prin faptul că au fost angajate pentru derularea activităților de execuție a lucrărilor, de către executantul lucrărilor, muncitori provenind din forța de muncă locală, provenind din grupuri defavorizate: șomeri, persoane cu venituri reduse sau fără venituri, pentru lucrările ce nu necesită specializări în domeniul construcțiilor și instalațiilor: betoniști, muncitori necalificați.

 

 

COMUNA ADÂNCATA

Date de contact beneficiar

 

COMUNA ADÂNCATA, Telefon 0230528566, E-mail: primariaadancata@gmail.com

 

Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.