Monitorul de Suceava

S-au ridicat toate restricțiile legate de comerțul cu oi din țară și s-a reluat exportul spre Iordania

Florin PAIU

Comerțul cu ovine nu mai are restricții pe teritoriul României, după ce focarele de pestă a micilor rumegătoare au fost localizate și stinse.

În noile condiții nu mai există interdicții de mișcare a ovinelor, iar crescătorii își pot achiziționa efective noi pe care legală.

Singura excepție mai este la Timiș, unde un focar se află încă în perioada în care nu poate fi stins.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a îndemnat însă crescătorii de oi și de capre la prudență, o măsură indicată fiind ca noile animale aduse la fermă să fie ținute o perioadă separat de grosul efectivului, pentru supraveghere.

Doctorul a subliniat din nou că în județul Suceava nu au fost suspiciuni și nici cazuri de pestă a micilor rumegătoare.

Focarele s-au concentrat în Dobrogea, dar și în vestul țării.

Focarele de pestă a micilor rumegătoare apărute brusc în România în acest an au arătat cum întregul sector zootehnic se poate clătina și chiar prăbuși din senin, contracte mari privind exporturile fiind suspendate.

După stingerea focarelor, exportul către statele UE (din afara zonei de restricții de la Timișoara-Caraș Severin) nu va mai fi condiționat de teste PCR prealabile.

Și mai important, exportul către Iordania a reintrat în normal, fiind trimise deja câteva vapoare cu ovine. Se lucrează în aceste zile la reluarea comerțului și cu Maroc și Arabia Saudită.

Suceava este un județ cu efective medii de oi și capre la nivel național. Circa 230.000 de oi și 15.0000 de capre sunt crescute în județ, cifra vizând efectivele înregistrate oficial.

Semnele clinice ale pestei micilor rumegătoare sunt tuse, diaree, dificultăți de respirație, bot și nări uscate și crăpate, secreții nazale și oculare și febră.

În cazul apariției unor suspiciuni, crescătorii sunt rugați să anunțe imediat un medic veterinar.

La capre, mortalitatea este de 70%, iar la oi de peste 50%.

Pentru pesta rumegătoarelor mici tratamentul este doar simptomatic, supraviețuirea depinzând de rezistența animalului.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 07 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.