Monitorul de Suceava

Rîmbu: Licitația pentru reabilitarea rețelelor de termoficare, reluată pe motiv de ofertă supraestimată cu peste 5 milioane de euro

Dana HUMOREANU

Conducerea Primăriei Suceava a decis ca licitația pentru proiectul de reabilitare a sistemului de transport și distribuție a energiei termice în municipiul reședință de județ, cu valoare estimată de 52 de milioane de euro cu TVA, să fie reluată. Primarul de Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că motivul anulării primei licitații a fost acela că singura ofertă depusă depășea cu peste 5 milioane de euro valoarea estimată. „Nu pot admite o ofertă peste valoarea estimată. Reabilitarea rețelelor de termoficare este o prioritate de grad zero pentru noi și nici vorbă să renunțăm la proiect, dar trebuie făcut după lege. Este foarte, foarte periculos să accepți oferte supraestimate. Nu sunt 2 lei, oferta depusă depășește cu peste 5 milioane de euro valoarea estimată. Prefer să întârziem două, trei luni decât risc să dau cu <subsemnatul...>”, a declarat primarul Vasile Rîmbu.

Chiar dacă noile contracte de finanțare prevăd o rezervă de implementare de până la 25% din valoarea lucrărilor, primarul, economist de profesie, consideră că acceptarea ofertelor supraestimate reprezintă un risc major.

Vasile Rîmbu a mai spus că echipa din primărie lucrează deja la reluarea procedurii de licitație, în cursul zilei de joi urmând a fi finalizată documentația.

Valoarea estimată a acestui proiect este de 262,190 milioane de lei, adică aproximativ 44 de milioane de euro fără TVA/ 52 de milioane de euro cu TVA. Contractul de finanțare a fost semnat de primărie în februarie anul trecut. Banii provin din Fondul pentru Modernizare din programul Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare, derulat de Ministerul Energiei.

Durata contractului este 29 luni, din care 5 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție. Lucrările prevăzute sunt: reabilitarea a 9,725 km traseu (19,450 km conducte) rețele termice primare; reabilitarea și modernizarea a 8 puncte termice; reabilitarea a 13,960 km traseu (51,792 km de conducte) rețele termice secundare.

Obiectivele proiectului sunt: creșterea eficienței energetice a sistemului centralizat de transport și distribuție a energiei termice, reducerea pierderilor de energie termică înregistrate pe rețelele de transport distribuție, creșterea confortului termic al consumatorilor, creșterea securității furnizării de energie termică prin reducerea numărului de întreruperi în furnizare și scăderea costurilor aferente producerii și consumului de energie.

La licitația organizată în a doua jumătate a anului trecut și anulată acum, a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii de firme SC Elsaco Electronic SRL Botoșani- lider, SICOR București și SC Conest SA Iași.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 16 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.