Monitorul de Suceava

Rezultat bun pentru lotul coordonat de prof. Petru Crăciun, la Internaționala de Astronomie pentru Juniori, din Nepal

Adelina TALPALARIU

Lotul României se întoarce cu un palmares bogat de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori, din Kathmandu, Nepal, din perioada 3-10 octombrie.

Elevii coordonați prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și prof. Elisabeta Ana Naghi, inspector la Ministerul Educației, reprezentanți ai Consiliului Internațional al IOAA, au obținut două medalii de argint, două de bronz și o mențiune.

De menționat că din delegația României a făcut parte și prof. dr. Alina Elena Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, în calitate de observator.

Pregătirea și selecția loturilor s-au realizat la Suceava, de către Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică CYGNUS, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Suceava.

Competiția a constat în susținerea a trei probe în cadrul olimpiadei: o probă teoretică, o probă observațională pe harta cerului și o probă observațională cu telescopul astronomic.

Prima echipă a României, coordonată de cei doi profesori menționați, a obținut următoarele rezultate: medalie de argint - Kelemen Alexandru, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara; medalie de argint - Teșileanu Mihai, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Pitești; medalie de bronz – Butnaru Matei, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Botoșani; medalie de bronz - Pătuleanu Vlad, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț; mențiune – Nicodim David Teodor, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 29 Galați.

Datorită rezultatelor remarcabile obținute de România la edițiile anterioare, organizatorii au invitat o echipă suplimentară, formată din 3 elevi și 2 coordonatori, să participe la competiție. A doua echipă (echipa invitată) a României a obținut următoarele rezultate: medalie de bronz - Șerban Radovici Alesia, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 29 Galați; medalie de bronz - Mincă Andrada Elena, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești; medalie de bronz, Păunescu Liviu Nicolae - elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe” Craiova/CJEX Craiova.

Reamintim că în 2022 România a organizat prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie pentru juniori, municipiul Câmpulung Moldovenesc fiind gazda competiției.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 09 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.