Monitorul de Suceava Ediția a X-a

„Regina Sânzienelor” – frumusețe, talent și tradiție, într-un festival unic în țară

Cosmin ROMEGA

„Regina Sânzienelor”, un festival unic în România, care a crescut de la un an la altul, devenind național, iar acum și internațional, a ajuns la cea de a X-a ediție, desfășurată la finele lunii iunie, în frumoasa localitate Vicovu de Sus.

Conform tradiției, în prima parte a dimineții, frumoasele Sânziene, ajutate de cele cu mai multă experiență, au participat la o șezătoare de împletit coronițe și depănat povești, la Vad Martin, gazda ediției de anul acesta.

Pe ritmul muzicii, alaiul Sânzienelor – o parte în caleașca trasă de cai negri ca tăciunele, o parte pe jos, unite între ele printr-un frumos sistem de panglici aurii, ca un soare uriaș, în mijlocul căruia se aflau trei tineri feciori, ca-n poveștile cu iele, au pornit spre locul de desfășurare a festivalului. În parcul din fața Primăriei Vicovu de Sus, acolo unde are loc parada festivalului „Regina Sânzienelor”, cu invitați din țară,  din Ucraina și din Republica Moldova,  întreg alaiul era așteptat de primarul Vasile Iliuț, de localnici și vizitatori dornici să vadă ce au mai pus la cale organizatorii evenimentului și cu ce s-au pregătit participanții.

Ca de obicei, parada a fost însoțită de cel care de ani de zile îl personifică pe voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare – Petrică Bodârlău, un prieten al festivalului, care a susținut în fața publicului și o scurtă scenetă istorică, din „Apus de soare”.

Doar că la acea oră soarele nu era la apus, ci la amiază, încât dogorea de zor, îngreunând misiunea celor de pe scenă, dar și a spectatorilor, care au avut nevoie de multă apă și de câte un colțișor cu umbră, pentru a rezista și a vedea numerele pregătite.

 

Cântece, dansuri, poezie, tradiții, momente umoristice, grație și frumusețe, de toate, împletite cu frumoase flori de sânziene și nu numai, care împodobeau scena, dar și pletele fetelor.

Inițiatorul și organizatorul festivalului „Regina Sânzienelor”, Dumitru Parasca, a fost prezent pe scenă atât alături de primarul Vasile Iliuț, cel care l-a provocat să mute evenimentul la Vicovu de Sus, mulțumindu-i pentru sprijin, cât și împreună cu „Sânzienele Bucovinei”, grațioasele fete care au cântat și au dansat, în aplauzele publicului.

Frumoase momente au avut și alte formații, din localitățile din jur, iar după numărul pregătit de „Regina Sânzienelor” de anul trecut a urmat cel al concurentelor înscrise anul acesta în competiție.

Din cele peste 30 de concurente din țară și de peste hotare, premiul cel mare, „Regina Sânzienelor” a fost obținut de Luciana Matei, din Prahova, dar și de Andreea Măiastra Aron, iar titlul de " Prințesă a Sânzienelor" a fost adjudecat de Iza Maria Negru, din Suceava.

După festivitatea de premiere, cei prezenți au fost poftiți la masă, organizatorii evenimentului oferind peste 3000 de sarmale, dar și altele de-ale gurii și poftei, la Vad Martin, unde s-a desfășurat și Balul Sânzienelor, distracția prelungindu-se până târziu în noapte, inclusiv cu un foc de tabără.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 01 Iulie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.