Monitorul de Suceava

Reacții de la Spitalul Județean, după controlul lui Piedone: „Respectăm toate normele de siguranță sanitară”

Adelina TALPALARIU

 

Conducerea Spitalului Clinic Județean Suceava vine cu o serie de lămuriri după ce o echipă a Autorității pentru Protecția Consumatorilor, coordonată de președintele Cristian Popescu Piedone, a verificat bucătăria unității și a aplicat amenzi consistente pentru neregulile găsite.

O parte dintre problemele semnalate făceau referire la liftul bucătăriei, despre care inspectorii au constatat că era neigienizat și era folosit și la transportul deșeurilor.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, explică faptul că „liftul de transport menționat în raportul ANPC este utilizat exclusiv pentru transportul materiei prime din depozit către bucătărie. Toate produsele sunt ambalate corespunzător, conform normelor sanitare și de igienă”. Acesta a mai arătat că transportul materiilor prime și al deșeurilor rezultate din bucătărie se desfășoară conform unui orar distinct, prevenindu-se astfel orice posibilitate de contaminare.

De asemenea, orarul și funcționarea liftului sunt avizate de medicul epidemiolog al spitalului, respectând toate normele de siguranță sanitară.

 

·        „Blocul alimentar este într-un proiect de reabilitare”

 

Cât privește condițiile din blocul alimentar, Calancea îi răspunde lui Piedone că incinta este inclusă într-un proiect amplu de reabilitare generală, pentru care Consiliul Județean Suceava, în calitate de ordonator principal de credite, a depus deja o cerere de finanțare prin fonduri europene.

De asemenea, „pavimentul uzat identificat de inspectorii ANPC nu se află în interiorul blocului alimentar, ci în zona de depozitare, unde nu intră în contact cu produsele finite destinate pacienților”.

Conducerea spitalului mai promite că se vor lua măsuri suplimentare pentru a asigura respectarea gramajelor stabilite în meniurile aprobate, asta după ce inspectorii ANPC au descoperit că pacienții primeau porții de carne mai mici decât ar fi trebuit (65-70 grame, față de 100 de grame).

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava rămâne angajat în asigurarea unor servicii medicale de calitate și respectarea tuturor normelor sanitare într-un mod transparent și responsabil, în beneficiul pacienților noștri”, a arătat Calancea.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 17 Martie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.