Monitorul de Suceava Suceava, alături de colegii din țară

Protest al sindicaliștilor din transportul public împotriva efectelor ordonanţei „Trenuleţ”

Cosmin ROMEGA

O puternică mișcare de protest contra efectelor dezastruoase ale ordonanței ”Trenuleţ” în rândul oamenilor care muncesc din greu pe salarii care abia le asigură traiul zilnic a fost declanșată de sindicatele afiliate la Federația Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice - România. Suceava face parte dintre orașele care s-au alăturat acțiunilor de protest organizate în țară, sindicaliști de la TPL fiind prezenți inclusiv la evenimentele de la Ploiești, de la finele săptămânii trecute. Tot acolo au fost prezenți și sindicaliști din transportul public din Iași, Galați, Cluj, Brăila, București, Timișoara și Constanța, precum și reprezentanți ai Asociației Profesionale a Transportatorilor.

Protestatarii, echipaţi cu fluiere, vuvuzele şi pancarte, au mărşăluit pe străzi, au contestat măsurile și efectele ordonanţei ”Trenuleţ” şi au cerut să aibă dialog cu autorităţile.

"Vom protesta până când vom obţine soluţii. Dorim să rezolvăm problemele prin dialog, dar dacă nu se rezolvă, vom trece la alte forme de acţiune", anunță sindicaliștii din transportul public, care se pregătesc să organizeze proteste similare, susținute de colegii din țară, în fiecare municipiu reședință de județ.

”Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 introduce măsuri care ne afectează direct prin:

- Înghețarea drepturilor salariale la nivelul lunii noiembrie 2024, în contradicție cu prevederile contractelor colective sau individuale în vigoare;

- Eliminarea posibilității de negociere a creșterilor salariale pentru anul 2025;

- Blocarea ocupării posturilor vacante, afectând funcționarea optimă a operatorilor economici care prestează servicii esențiale;

- Încălcarea drepturilor câștigate. Salariații sunt afectați direct prin înghețarea drepturilor salariale stabilite anterior, în urma negocierilor colective directe, reducând semnificativ motivația angajaților și securitatea lor economică;

- Discriminarea unor salariați, într-un context inflaționist, în raport cu salariații care intră sub incidența reglementărilor privind salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;

- Încălcarea principiilor dialogului social și a drepturilor colective ale salariaților;

- Încălcarea libertății contractuale și a autonomiei de negociere colectivă, fiind îngrădită chiar esența activității sindicale”, se arată în memoriul adresat Guvernului şi Avocatului Poporului de reprezentanții Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice.

”Fără posibilitatea de a adapta salariile și beneficiile la cerințele pieței, companiile de transport public de persoane vor pierde forța de muncă calificată în favoarea altor angajatori, inclusiv din străinătate”, au atras atenția și reprezentanții Sindicatului ”Autobuzul”, din cadrul TPL Suceava, care au prezentat exemple de salarii ale șoferilor de autobuz din Suceava, încadrați cu venituri brute cu prinse între 4.440 lei și 4.660 lei, adică 2.662 lei net și 2.781 lei net. Practic, salarii mai mici decât veniturile multor pensionari pe care îi transportă zi de zi și având responsabilitatea a sute de călători la fiecare cursă.

Asta în condițiile în care Suceava abia reușește să acopere necesarul de ore de muncă cu personalul actual și mai are nevoie să angajeze aproape 100 de persoane pentru viitorul transport public metropolitan.  

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 11 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.