Monitorul de Suceava

Proiectul privind combaterea evaziunii fiscale a trecut de Parlament

Mediafax.ro

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Proiectul prevede ca dacă unul dintre inculpați achită prejudiciul integral plus 20% toți ceilalți acuzați scapă de urmărirea penală.

Deputații au adoptat inițiativa cu 188 voturi "pentru", 38 "împotrivă" și trei abțineri.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, prevede proiectul legislativ.

De asemenea, inițiativa prevede că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.

Alte modificări aduse prin adoptarea proiectului legislativ:

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalizările, instanţa poate dispune o singură dată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa înschisorii cu executare. În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art. 8 și 9 justifică o astfel de măsură instanța poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”.

Comisia juridică a întocmit raport favorabil proiectului de lege.

Proiectul legislativ a fost inițiat de mai mulți parlamentari din PSD, printre care și deputatul Cătălin Rădulescu.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, astfel va ajunge la președintele României pentru promulgare.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Decembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.