Monitorul de Suceava

Prof. univ. Constantin Cucoș, de la Iași, a primit Ordinul Eparhial „Crucea Bucovinei”

Daniela MICUŢARIU

 

Prof. univ. dr. emerit Constantin Cucoș, cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a primit recent Ordinul Eparhial „Crucea Bucovinei” din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Distincția i-a fost înmânată de către Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul consfătuirii anuale a profesorilor de religie din județul Suceava, acțiune ce a fost găzduită de Teatrul „Matei Vișniec” din municipiul Suceava.

Prin grija și cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, Constantin Cucoș, „profesor de profesori”, absolvent al Facultății de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1985), a fost decorat cu Ordinul Eparhial „Crucea Bucovinei”. Întâlnirea a cuprins și o conferință susținută de profesorul emerit Constantin Cucoș, specialist în Științele Educației.

 

·        „Nu ne deplângem soarta, știm ce-am ales, ce ne-am asumat, sub ce adevăr stăm”

 

După cum am aflat de la prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prelegerea profesorului Constantin Cucoș, „Virtuți axiologice ale predării Religiei în școală”, a fost în fapt un minitratat de pedagogie, „cum, de altfel, ne-a obișnuit, riguros structurat, documentat, inspirat și inspirațional, rostit în cadența ideilor alese și adânc de înalte, cu firescul profesorului care știe să-și călăuzească partenerii de dialog în chiar inima lucrurilor.”

La consfătuire au participat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prof. univ. dr. emerit Constantin Cucoș, prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, părintele Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și comunicare, vicepreședinte al Asociației Culturale Byzantion și director executiv al Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași, părintele drd. Ciprian-Constantin Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural, părintele drd. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional-Teologic.

„Chiar dacă nu așteptăm să ni ridice statui, noi cutezăm să construim staturi, făpturi, disponibilități, feluri de a fi sau de a deveni, în cei pe care îi instruim, îi formăm, îi îndrumăm. Nu așteptăm răsplată directă și imediată, ovații sau aplauze la scenă deschisă; suntem răbdători, nădăjduim că sămânța va rodi mai târziu, chiar și după ce vom ieși din scenă și nu vom mai fi. Știm prea bine că, dacă ne facem treaba, recunoștința va veni cândva, <mai apoi>. Cum fiecare dintre noi poartă în minte sau în suflet idei sau gesturi ale foștilor noștri dascăli (fără ca ei să fi aflat vreodată), la fel și noi ne vom <prelungi> în ceea ce vor fi, vor simți sau vor face ucenicii noștri. Nu ne deplângem soarta, știm ce-am ales, ce ne-am asumat, sub ce adevăr stăm”, este doar un fragment „din împărtășirile domnului profesor, dintr-un mesaj pe care ni-l adresa de Ziua Mondială a Educației, cu ceva timp în urmă”, a spus Daniela Ceredeev.

 

·        Parteneriat Școală-Biserică

 

Considerându-l pe prof. univ. dr. emerit Constantin Cucoș unul dintre oamenii care „pun în rost lumea de mâine”, profesorii de religie suceveni adunați la consfătuirea anuală sunt convinși că profesorul Cucoș „nu știe pe de-a-ntregul cum <a rodit sămânța cuvântului> așezată-n noi, că nu bănuiește cum umbra personalității sale se <prelungește> în timp în cei care i-au fost studenți sau i-au descoperit și citit cărțile. Și-i și, așa cum spune, în firea lucrurilor să fie așa.

Recunoștință și bucurie!”

Prof. Daniela Luminița Ceredeev a invitat la dialogul profesorilor de religie  specialiști care să documenteze și să inspire, și să susțină dezideratul educației pentru valori prin prisma parteneriatului Școală-Biserică.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.