Monitorul de Suceava

Produse locale din Bucovina vor fi promovate la expoziția internațională „Săptămâna verde 2025”, la Berlin

Florin PAIU

Direcția Agricolă Suceava a anunțat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale participă, începând din 17 ianuarie, la expoziția internațională ''Săptămâna verde 2025'' (Grune Woche), care va avea loc la Berlin, în Germania.

Participarea are drept scop promovarea produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Din delegația României vor face parte și doi membri ai Asociației ”Gustă din Bucovina”, respectiv Ionuț Adomnicăi (produse lactate, Corocăiești) și Ovidiu Hura (produse apicole, Volovăț). Prezența celor doi urmărește promovarea gastronomiei din Bucovina, prin produse atestate din gama lactate, apicolă, preparate din carne și nu numai.

 

Bunătățile bucovinene prezentate la eveniment vor fi următoarele, anunță Direcția Agricolă Suceava:

 

1. Ferma „Văcuța Ica” – Ionuț Adomnicăi, din localitatea Verești, producător local de produse lactate - atestate Produs Tradițional. Acesta asigură circuitul închis de la hrană până la produsul finit. 

2. SC Bucovina BeeZum SRL - Ovidiu Dănuț Hura, tânăr proprietar al unei stupine cu 500 de familii de albine, producător local de produse apicole/miere de albine - certificate Produs Montan și Ecologic, dar și alte sortimente și derivate apicole.

3. SC Mirvalact SRL – Mircea Coca, cu brânzeturi tradiționale din Pojorâta, realizate cu măiestrie, după rețete vechi de generații, folosind laptele de la propriile vaci ale unui baci local.

4. SC Strămoșia SRL - carne atent preparată de mâinile tinerilor gospodari bucovineni - George și Alexandra Popescu din Bălcăuți. Cei doi au reușit performanța să certifice ca Produs Tradițional cinci produse: chișcă, mușchi, piept haiducesc, gușă și cârnați.

Familia Popescu se încadrează în conceptul “from farm to fork”, deoarece îmbină activitatea de creștere a porcilor, procesare și distribuție prin magazinele proprii.

5. Bunătăți de la țară din "Inima Bucovinei" – Tiberiu și Domnica Covalschi, din Cajvana, întorși în locul natal după ani de pribegie în străinătate. Cei doi au ales să pună în valoare legumele și fructele din zona lor, după rețete vechi. Zacuscă, gemuri și alte delicii tradiționale pregătite cu drag, după rețete autentice din Bucovina, Aceștia au și câteva sortimente deosebite de zacuscă, respectiv cu hribi, praz, țelină, fasole, păstăi, o delicatese, plus dulcețuri din cireșe albe amare, trandafir, cireșe, măceșe, mure, ardei iute.

6. SC Valeputna SRL - preparate deosebite din păstrăv, cu gust autentic bucovinean, pregătite cu suflet în zona Valea Putnei, o zonă deosebit de frumoasă și cu istoric în creșterea păstrăvului, păstrând o rețetă de fabricație din perioada regelui Carol.

7. Băcănia Boierească - familia Păstrăv – Cosmin și Georgiana, tineri harnici, cu fermă de vaci Angus, fermă de porci Bazna în comuna Bălăceana. Aceștia au secție de procesare, băcănii proprii în municipiile Suceava și București și locație de cazare cu circuit închis în comuna Cacica. Ei au în portofoliu un produs premiat național, ceafă crud uscată din carne de porc Bazna.

8. SC Sweets by Lăcri SRL – Ciprian și Lăcrămioara Hostiuc, din comuna Ipotești, o afacere de familie în domeniul cofetăriei, construită cu fonduri nerambursabile, după ani de peregrinări prin țări străine.

 

Asociația “Gustă din Bucovina” este un proiect realizat la inițiativa Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava și care a devenit un nume consacrat în comunitatea suceveană, de-a lungul celor trei ani de existență a Pieței Volante „Din drag de Bucovina”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 15 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.