Monitorul de Suceava Dezvoltare

Primul computer tomograf mobil din județul Suceava a fost instalat pe o semiremorcă în curtea spitalului din Gura Humorului

Dana HUMOREANU

Spitalul Orășenesc din Gura Humorului a achiziționat primul computer tomograf (CT) mobil, care a fost instalat într-un container amplasat pe o semiremorcă, în curte. Managerul spitalului, Cornel Vieru, a declarat că documentele pentru autorizarea CT au fost depuse de aproximativ două luni la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și speră că din luna octombrie aparatul să poată fi pus în funcțiune și pacienții să beneficieze de această investigație performantă. Potrivit managerului, computerul tomograf mobil are trei surse de alimentare cu energie, respectiv cablu de rețea, generatorul spitalului și generatorul propriu, iar imaginile pot fi citite în timp real de medicul radiolog cu competență CT din laboratorul de profil al spitalului și „de la orice spital din lume, dacă există conexiune la internet”. Acest sistem permite rezolvarea unei probleme acute cu care se confruntă spitalele publice, anume lipsa de medici radiologi.

Cornel Vieru a subliniat importanța achiziției pentru oamenii din Gura Humorului deoarece astfel „va scădea semnificativ timpul de la suspiciunea de boală, de exemplu de cancer, până la stabilirea diagnosticului”. De asemenea, având în vedere că spitalul din acest oraș este unul relativ mic, un CT mobil implică cheltuieli mai reduse deoarece nu necesită construcția unei clădiri speciale pentru aparat ori a unei instalații electrice de înaltă putere.

Teoretic, CT mobil poate fi utilizat în model caravană, dar managerul a explicat că orice deplasare ar trebui avizată de CNCAN, inclusiv noua locație în care ar fi amplasat, iar o autorizare durează în medie 90 de zile. Mai mult decât atât, aparatura presupune condiții speciale de stabilitate, exploatare etc.

Proiectul de dezvoltare a serviciilor medicale oferite populației de spitalul din Gura Humorului a mai inclus crearea și dotarea a 5 noi specialități (Oftalmologie, Geriatrie, Oncologie, Pneumologie pediatrică și Neurologie pediatrică) și îmbunătățirea dotării a 4 specialități existente (Cardiologie, Pneumologie, Recuperare medicală și Radiologie).

Spitalul acordă o atenție sporită segmentului de recuperare medicală, în condițiile în care generațiile născute între anii 1967-1972 ating vârsta critică pentru bolile cronice (55 ani), iar modul de viață actual (consum crescut de tutun, alcool, băuturi carbogazoase, grăsimi alimentare) crește riscul bolilor cardiovasculare, respiratorii cronice și de tip osteo-articular.

„Spitalul nostru trebuie să poată oferi, în ambulatoriul de specialitate, cât mai multe servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, prin care să fie diagnosticate și tratate bolile cronice netransmisibile. Gura Humorului este o zonă recunoscută pentru efectele benefice asupra bolilor pulmonare și neuro-psihice, acesta fiind unul dintre motivele pentru care turiștii vin în aceasta zonă. De aceea, dorim să dezvoltăm serviciile medicale de medicină fizică și reabilitare oferite în ambulatoriu prin dotarea cu aparatură de ultimă generație pentru kinetoterapie, fizioterapie și electroterapie”, a spus managerul unității medicale. Un echipament performant cumpărat deja este o cabină de pletismigrafie, folosită pentru a măsura diferite valori ale volumului de aer la nivelul plămânilor, fiind ceea ce medicii numesc „standardul de aur” pentru evaluarea pacienților cu boli pulmonare.

Pe lângă dezvoltarea serviciilor medicale pentru adulți, la Gura Humorului a crescut interesul și pentru secția Pediatrie, unde vor fi dotări și medici cu specializare pneumologie și neurologie pediatrică.  

Un alt segment nou în Gura Humorului va fi un centru de recuperare medicală respiratorie/cardio-neuro-respiratorie în sindromul post-Covid-19, care se construiește acum în apropierea secției Pediatrie de către fundația umanitară Jeni Mandachi și Crucea Roșie. 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.