Monitorul de Suceava Transport ecologic

Primăria Suceava a accesat încă 13,5 milioane de euro pentru transportul public electric în zona metropolitană

Dana HUMOREANU

Un contract de finanțare în valoare de 13,5 milioane de euro pentru etapa a doua a proiectului „Sistem de transport public ecologic metropolitan” a fost semnat de Primăria Suceava cu Agenția de Dezvoltare Nord-Est. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că această finanțare accesată pe Programul Regional este destinată achiziției a încă 15 autobuze electrice, a încă 15 stații de încărcare, a sistemului e-tiketig și înființarea unui dispecerat. Totodată, presupune realizarea unei autobaze noi pentru transport metropolitan, la sediul actualei societăți TPL, de pe strada Traian Vuia, a arătat primarul Ion Lungu.

Localitățile care fac parte din Zona Urbană Funcțională, beneficiară a proiectului, sunt Suceava, Salcea, Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți și Șcheia.

Lungu a mai spus că joi va avea o întâlnire cu primarii celorlalte 8 localități din zona metropolitană pentru a discuta despre facilitățile pe care aceștia vor dori să le acorde diverselor categorii de populație (pensionari, persoane cu dizabilități, veterani de război etc.), delegarea de gestiune către TPL pentru următorii 2 ani, definitivarea traseelor, stabilirea tipului de autobuz cel mai potrivit pentru rutele stabilite, ritmicitatea curselor, tarife etc.

Potrivit primarului de Suceava, există condițiile necesare pentru ca de la 1 octombrie a.c. transportul public metropolitan să devină funcțional.

Prima etapă a proiectului de transport metropolitan ecologic a fost finanțată prin PNRR. Cu sumele accesate au fost deja achiziționate 50 de autobuze electrice și a început construcția unei platforme pentru noua autobază care va deservi transportul metropolitan, la vechiul sediu al TPL de pe strada Traian Vuia.

Primarul Ion Lungu a mai spus că proiectul de transport metropolitan este unic la nivel național, în sensul că nicăieri în țară nu mai este implementat transport public local între nouă localități - municipiul reședință de județ plus localitățile din jur.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 05 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.