Monitorul de Suceava Colegiul Tehnic Rădăuți

„Prietenii vârstnicilor”

 

În miez de toamnă, în prima zi a lui Brumar, la 1 Octombrie, Biserica prăznuiește cu mare cinste sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, importantă prin ceea ce simbolizează - protecția și ocrotirea pe care Maica Domnului le oferă credincioșilor.

1 Octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, ziua când a fi împreună cu bătrânii, în special cu aceia ce-și petrec viața prin aziluri, înseamnă a fi mângâiere, pace sufletească, bucurie.

Sub genericul „Prietenii vârstnicilor”, activitățile din cadrul Cabinetului catehetic-școlar „Episcop Gherasim Putneanul” de la Colegiul Tehnic Rădăuți, coordonate de către profesor dr. Aurica Daneliuc, au avut drept scop reîntâlnirea cu bătrânii de la Căminul din incinta Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” Buciumeni – Fălticeni și cu cei de la Așezământul creștin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului” de la Mănăstirea Bogdănești.

Activitățile au urmărit angajarea valorilor formativ-educative în acord cu valorile creștine.Astfel, pentru un grup de 37 de elevi din cadrul colegiului, 1 Octombrie a fost o zi specială, oferindu-le prilejul de a oferi câte un mic dar sufletelor care au nevoie de atenție, de grijă și de ajutor.

Gândurile bune ale inimoșilor elevi s-au transformat în fapte, iar bătrânii au fost bucuroși că „s-a împlinit făgăduința” pe care le-a făcut-o elevii colegiului cu ceva timp în urmă. S-a creat  o atmosferă caldă, prietenoasă și familială. Implicarea emoțională a fost evidentă. Clipele petrecute împreună cu „bunicii” din cele două așezăminte au fost frumos rostuite sub semnul dragostei de oameni.

Împreună cu profesoara lor, doamna Aurica Daneliuc, elevii au stat de vorbă cu vârstnicii, mângâindu-le frunțile bătrâne, alinându-le singurătatea, apoi au împărțit pachete cu diferite produse și buchete de flori. Bătrânii aflați în îngrijire au apreciat mult actul filantropic, iar recunoștința față de grupul de elevi și profesoara lor s-a răsfrânt în privirile umezite de lacrimi.

Sărbătoarea creștină și ziua vârstnicilor au fost înfrumusețate de un moment special – interpretarea de către eleva Țugui Larisa, din clasa a IX-a C, a două pricesne, ca două îmbrățișări blânde și duioase: Sub o salcie pletoasă și Era seara liniștită.

Cabinetul catehetic-școlar Episcop Gherasim Putneanul de la Colegiul Tehnic Rădăuți este spațiul școlar realizat prin susținerea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În cadrul cabinetului, sunt angajate valori formativ-educative în acord cu valorile creștine, influențând în mod pozitiv comportamentul elevilor.  Prin urmare, activitățile desfășurate la Căminul din incinta Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” Buciumeni – Fălticeni și la Așezământul creștin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului” de la Mănăstirea Bogdănești au fost adevărate evenimente educative, aducătoare de adânci învățături, prilejuriîn plus  de a înțelege că trebuie să fim împreună indiferent de vârstă.

Elevii au învățat că fiecare dintre noi putem fi fereastra deschisă prin care intră lumina binelui și că binele trebuie înmulțit din grijă și iubire de semeni. Au învățat și înțeles că orice bătrân este chipul omului ca plinătate și că cine se apropie de astfel de persoane simte cu ușurință o plăcută senzație de căldură și o putere binefăcătoare.

Prin cele două activități din cadrul Cabinetului catehetic-școlar „Episcop Gherasim Putneanul” de la Colegiul Tehnic Rădăuți, s-a dorit încurajarea implicării sociale a elevilor, validarea valorii pe care persoanele vârstnice o au în viața noastră și sădirea în sufletul elevilor  a respectului față de persoanele vârstnice.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului și sărbătoarea vârstnicilor au fost pentru elevii colegiului încredințarea despre puterea și eficacitatea faptelor bune. „Să nu uităm niciodată de dimensiunea dumnezeiască din fiecare dintre noi!” „Ceea ce ești vorbește mai tare decât ceea ce spui.” (Părintele Necula)

 

Cadouri şi zâmbete pentru copiii de la Centrul Social „Maria Ward” Rădăuţi

Faptele bune sunt cele care încurajează conștiința binelui, iubirea de aproapele, ajutorul reciproc, bunătatea. Ce  poate  fi  mai  înălţător decât generozitatea, altruismul şi iubirea faţă de semeni? Şi ce poate fi mai minunat decât faptul că cineva  se  gândeşte la tine?

În ziua de 27 septembrie 2024, voluntarii Colegiului Tehnic Rădăuți au dat startul activităților de voluntariat, în cadrul unui nou proiect educațional integrat Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, intitulat Inimile care aud. Proiectul se va derula pe tot parcursul anului școlar 2024-2025.

Prima activitate a constituit-o vizita la copiii din Centrul Social „Maria Ward” cu scopul de a organiza și desfășura un eveniment mai deosebit - sărbătorirea copiilor născuţi în lunile iulie, august și septembrie.  Micuții născuți în lunile de vară au primit daruri consistente, prin grija sponsorului, profesor dr. Aurica Daneliuc. Bucuria copiilor sărbătoriți a fost deplină! I-au îmbrățișat pe voluntari, mulțumindu-le cu glasuri emoționate, au râs, au cântat, au jucat, iar privirile lor luminoase, sincere, vesele trădau fericirea clipelor trăite.

Evenimentul a fost plin de veselie, iar copiii – nu numai cei sărbătoriți, ci și toți ceilalți - s-au bucurat de bunătăți, mai ales de tortul delicios. Au fost create momente de dans și voie bună. Pe lângă distracție, fiecare copil a primit și un cadou special din partea voluntarilor, transformând ziua într-o experiență memorabilă.

A consemnat prof. dr. Aurica Daneliuc

Coordonator SNAC, Colegiul Tehnic Rădăuți



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 03 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.