Monitorul de Suceava

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, este decis să nu deschidă groapa de gunoi de pe Mestecăniș

Dan COMAN

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, este decis să nu deschidă groapa de gunoi construită în pasul Mestecăniș. Surse demne de încredere din cadrul administrației județene au precizat că o discuție pe această temă a avut loc vineri la Consiliul Județean, șeful acestei instituții fiind extrem de ferm în decizia de a nu deschide acest depozit de deșeuri. Potrivit acelorași surse, această decizie va fi luată deși există riscul ca administrația județeană să returneze o parte din fondurile din proiectul european prin care a fost construit depozitul de pe Mestecăniș. O discuție pe această temă urmează să aibă loc săptămâna viitoare între președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, și premierul României, Marcel Ciolacu, după care va fi făcut un anunț oficial cu privire la soarta acestei gropi de gunoi. Din informațiile pe care le avem, Gheorghe Șoldan are în vedere găsirea altor soluții pentru transportul și depozitarea deșeurilor din localitățile din zona de munte a județului care erau arondate gropii de gunoi de pe Mestecăniș.

De precizat că în ultimii ani, depozitul de deșeuri din pasul Mestecăniș a fost subiectul a foarte multe acțiuni de protest și a mai multor acțiuni în instanță prin care se solicita oprirea lucrărilor și stoparea deschiderii lui, atât din partea activiștilor de mediu, cât și a cetățenilor comunei Pojorâta. Practic, prin această decizie, președintele CJ Suceava nu face altceva decât să pună în practică promisiunile făcute în campania electorală pentru alegerile locale, când a anunțat în mai multe rânduri că nu va fi de acord niciodată cu deschiderea depozitului de deșeuri din pasul Mestecăniș.

Reamintim că depozitul ecologic de pe Mestecăniș a fost finalizat în anul 2019 și a fost construit de Consiliul Județean Suceava în cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. În cadrul acelui proiect a fost construită și groapa de deșeuri de la Moara.

Groapa de gunoi de pe Mestecăniș, la care erau arondate 23 de localități din zona de munte, a costat 27 de milioane de lei fără TVA și ar fi trebuit să aibă o capacitate de 390.000 de tone. Depozitul este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 21 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.