Monitorul de Suceava La Dărmănești

Preșcolari de la 3 la 5 sau 6 ani, într-o singură grupă supraaglomerată, la grădinița din Dănila

Adelina TALPALARIU

Mai mulți părinți ai căror copii sunt înscriși la Grădinița cu Program Normal Dănila din comuna Dărmănești sunt indignați de faptul că toți preșcolarii unității, cu vârste de la 3 la 5 – 6 ani, învață în aceeași grupă, supraaglomerată, cu un singur cadru didactic.

Aceștia au făcut mai multe demersuri către direcțiune și Inspectoratul Școlar Județean, invocând numărul prea mare de preșcolari de la grupă, de vârste și cu nevoi diferite, solicitând soluționarea problemei.

Într-una dintre adresele trimise, semnată de peste 20 de părinți, aceștia menționează că se declară „profund îngrijorați cu privire la lipsa personalului didactic auxiliar și neauxiliar. Considerăm că suntem total nedreptățiți deoarece ai noștri copii nu beneficiază de siguranța și de educația meritată, așa cum se întâmplă la școala din centrul comunei sau în oraș (dublu standard)”.

În documentul părinților, se menționează că micuții rămân nesupravegheați atunci când educatoarea trebuie să meargă la toaletă cu unul dintre copii.

Părinții nemulțumiți explică faptul că în ultimii ani, grupa mixtă a fost permanent aglomerată, cu 25 - 30 de preșcolari.

De asemenea, ei subliniază că educatoarea lucrează simultan și cu micuți de 3 ani și cu preșcolari de 5, 6 ani care se pregătesc de școală: „Acest lucru nu îi permite doamnei educatoare să se ocupe cu adevărat de educația și pregătirea copiilor pe grupe de vârste, în funcție de dezvoltarea lor, așa cum este firesc. Nu înțelegem de ce nu se pot face grupe, din punctul de vedere al directorului școlii și al Inspectoratului Școlar”.

 

Incidente între copii

Maria Ț., unul dintre părinții indignați de situație, care a și pornit întregul demers către instituții, a relatat un eveniment îngrijorător petrecut la grupa de copii din Dănila: „În urma unui incident datorat nesupravegherii elevilor, copilul meu preșcolar a fost rănit, fapt ce m-a determinat să îl transfer la o altă grădiniță din vecinătatea localității de domiciliu. Este total neplăcut să fiu nevoită să fac naveta când școala este lângă mine”.

Aceasta spune că a căutat soluții și înțelegere din partea direcțiunii și mai apoi din partea Inspectoratului Județean Suceava, însă nu a găsit o cale de rezolvare.

 

Director: „Nu putem justifica suplimentarea cu încă un post de educator”

De cealaltă parte, directorul Școlii Gimnaziale Măriței, din care face parte și grădinița din Dănila, prof. Gheorghe Hreniuc, a explicat că a solicitat suplimentarea cu două posturi către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pe care însă le-a distribuit către unitățile din Dărmănești și Călinești, acolo unde deficitul era mai mare.

Acesta a spus că în grupă sunt 24 de copii, nu aproape 30, cum spun unii părinți, dar că prezența efectivă la grupă este mult mai scăzută.

De asemenea, în prezent face demersuri pentru a scoate la concurs un post de îngrijitor.

„Îngrijitorul de la grupă a fost în concediu medical, iar ulterior s-a pensionat”, a explicat prof. Hreniuc.

Acesta recunoaște că organizarea grupelor mixte, unde copiii au vârste diferite, nu este cea mai fericită alegere, însă numărul preșcolarilor nu este îndeajuns cât pentru a face grupe separate.

”De asemenea, jumătate din copiii de la grupă vor merge la anul la școală, iar potrivit estimărilor, numărul celor care se vor înscrie la Dănila va fi mic. Deci nu putem justifica suplimentarea cu încă un post de educator. Știu că unii părinți și-ar dori un regim ca în străinătate, de unde au venit, unde un cadru didactic are grijă doar de câțiva elevi, însă nu este posibil”, a mai completat directorul.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 13 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.