Dana HUMOREANU
Atribuțiile conducerii executive a Primăriei Suceava au fost împărțite între primarul Vasile Rîmbu, viceprimarii Dan Ioan Cușnir și city managerul Irina Vasilciuc. De asemenea, au primit responsabilități clare și cei doi consilieri personali ai primarului, Dan Nichiforel și Andrei Bacoș.
Primarul Vasile Rîmbu a preluat în coordonare directă Poliția Locală, departamentul de proiecte europene și cel de audit.
Întrebat de ce a vrut ca Poliția Locală să-i fie direct subordonată, Vasile Rîmbu a răspuns că „pentru a evita orice ingerință în activitatea lor”. „I-am dat mână liberă directorului Ovidiu Doroftei să organizeze Poliția Locală și să performeze. Am fost la ședința lor și le-am spus că el este <comandantul de oști> și toată lumea se aliniază în spatele lui. Vreau un corp de polițiști locali suplu, eficient, de profesioniști. Suceava trebuie să se dezvolte în siguranță”, a declarat primarul Rîmbu.
Referitor la ce schimbări va aduce în activitatea lor această subordonare directă, directorul Poliției Locale, Ovidiu Doroftei, a declarat că „primarul este foarte atent la ce nevoi au cetățenii orașului și a observat că Poliția Locală este adeseori prima reprezentare a municipalității în relația cu publicul. Ce ne cere este ceea ce ne cer oamenii, să relaționăm corect și să aplicăm legea echidistant și unitar pentru toată lumea, să fim constanți, fără sincope în activitate, să fim o poliție locală dinamică”.
Pentru dinamizarea activității, polițiștii locali încep un program cu ședințe săptămânale de pregătire fizică și instruire tactică în ceea ce privește derularea misiunilor, abordarea cetățenilor, legitimarea, controlul corporal, controlul bagajelor, încătușarea, instrucția tragerii etc..
În vederea desfășurării orelor de pregătire fizică vor fi făcute parteneriate cu instituții de profil, precum Clubul Sportiv Municipal, care dispune de instructori autorizați. Ședințele de tragere vor fi de asemenea organizate săptămânal. Poliția Locală are în dotare arme letale, pistoale Glock de 9 mm, „arme sigure și eficiente”, după cum a spus directorul Doroftei.
Acesta a explicat că rezultatele vor fi apreciate după bareme pe grupe de vârstă și gen și vor conta în calificativul final de la evaluarea anuală. Polițiștii locali care vor obține calificativul „nesatisfăcător” vor părăsi instituția, cei cu „satisfăcător” rămân până la următoarea evaluare anuală, dar cu o penalizare de 10% la salariu.
„Cei care vor să muncească vor rămâne, iar cine nu se încadrează în acest sistem va pleca. Pentru a avea rezultate, orele de pregătire se vor desfășura săptămânal”, a precizat Doroftei. Acesta a mai spus că deși pentru un polițist local este foarte importantă condiția fizică, acesta nu este singurul criteriu care este urmărit, ci va prima „atitudinea față de cetățean”.
Astăzi, Poliția Locală Suceava are 109 angajați, dintre care 80 sunt agenți constatatori pe ordine publică, disciplina în construcții, mediu, control comercial și circulație; dispune de 13 mașini care au între 3 și 13 ani, dintre care pentru patrulă pot fi folosite în 24 de ore maximum 8, plus mașina de ridicat autovehicule; 10 biciclete electrice care pot fi folosite vara, pentru 2-4 patrule. Ovidiu Doroftei a mai spus că vrea ca în viitorul apropiat numărul polițiștilor locali de pe teren să ajungă la 90 de „persoane apte”, și această structură să fie „mult mai dinamică”.