Monitorul de Suceava Anchetă

Poliția a deschis dosar penal în cazul surpării din centrul Sucevei. Șanțul din carosabil era acoperit provizoriu de două luni de zile

Florin PAIU

Un sucevean aflat la volan, luni dimineață, pe strada Nicolae Bălcescu din Suceava, a avut parte de un incident neplăcut în fața librăriei Alexandria, în apropiere de sensul giratoriu de la Modern.   

Asfaltul a cedat sub roata din stânga-față, autoturismul rămânând suspendat.

În zona care a cedat nu mai era însă efectiv asfalt de aproximativ 2 luni de zile.

La începutul lunii iulie, în urma unor ploi violente, în acea zonă de lângă canal a apărut o avarie, iar cei de la ACET au fost solicitați la fața locului.  

Sergiu Horobeț, directorul de exploatare al ACET, a declarat că s-a intervenit la acea avarie, iar terenul a fost adus la cotă, prin straturi compactate. Mai departe, ACET a notificat Primăria Suceava, privind necesitatea ca în zona acoperită provizoriu să se intervină cu o asfaltare punctuală.

Reprezentantul ACET a mai subliniat că în astfel de cazuri procedura este clară. Clară cel puțin din punctul de vedere al celor de la ACET. Administratorul de drum - Primăria municipiului Suceava - este notificat, iar firma cu care are contract pe partea de întreținere drumuri intervine și readuce suprafața carosabilă la starea inițială (adică pune asfalt în acea zonă). Apoi, factura cu costul reparației este suportată de ACET, care nu ar avea nimic de obiectat în acest sens.

Procedura nu s-a pus însă în aplicare în acest caz, iată, de două luni de zile, iar șanțul a rămas acoperit cu acel strat suport. Un strat de suport cu pietriș care până la urmă a cedat, la noile ploi din aceste zile.

Iar pe străzile din Suceava sunt multe astfel de ”pătrățele” acoperite cu pietriș, în urma unor avarii, care însă nu au mai fost asfaltate și readuse la starea normală. Așadar, incidentele de acest gen se pot repeta oricând.

Având în vedere că în astfel de situații responsabilitatea este pasată dintr-o parte în alta, polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au deschis un dosar penal privind comiterea infracțiunii de ”efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public”, faptă prevăzută de articolul 341 din Codul Penal. 

Dosarul penal este deschis in rem, față de faptă, pentru ca polițiștii să poată cere în scris explicații de la ACET, respectiv de la Primăria municipiului Suceava. 

În funcție de ce va decurge din anchetă se va stabili și spre cine se va îndrepta răspunderea penală. 

Suceveanul implicat în incidentul de ieri dimineață era în mașină cu băiețelul în vârstă de o lună și fata de 1 an și 5 luni, ambii pe scaunele speciale pentru copii.

”Erau mașini în față, mergeam bară la bară, nu aveam cum să văd ce era pe asfalt, și dintr-o dată m-am dus spre stânga. M-am speriat, dar suntem bine, mergeam încet”, a relatat pentru Monitorul de Suceava suceveanul implicat în accident.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 17 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.