Monitorul de Suceava Deranj

Piraţii auto, loviţi în plin de prima ofensivă reuşită a autorităţilor împotriva lor

Florin PAIU

Legea care permite poliţiştilor şi inspectorilor Autorităţii Rutiere Române să confişte plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor folosite de transportatorii ilegali de persoane în trafic începe să dea roade, peste 30 de piraţi fiind deja amendaţi şi traşi pe dreapta timp de şase luni.

„Vânătoarea” este abia la început, numai ieri, de exemplu, fiind sancţionaţi trei transportatori ilegali.

 

În cadrul a numeroase acţiuni de control desfăşurate în ultima perioadă în zonele cunoscute drept locuri în care stau piraţii, atât din municipiul Suceava, cât şi din Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului sau Fălticeni, Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava a aplicat deja 29 de sancţiuni contravenţionale celor prinşi efectuând transport ilegal. Amenzile au fost date în baza OUG 34/2010, legea care permite organelor de control abilitate să-i sancţioneze drastic pe aceştia.

Fiecare dintre cei 29 a fost amendat cu suma de 1.000 de lei (cei care achită contravenţia în 48 de ore plătesc doar 500 de lei), însă li s-au ridicat şi plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor, aceştia urmând a le primi înapoi, conform legii, abia după şase luni.

„Unul dintre obiectivele mele principale în noua funcţie este stârpirea acestor transportatori ilegale de persoane, care fac concurenţă neloială celor care plătesc taxe consistente pentru a-şi desfăşura activitatea. Avem această lege nou apărută şi vrem să acţionăm prompt pentru a i se vedea efectele. Sancţiunile date până acum sunt doar începutul, pentru următoarele săptămâni avem un plan de acţiune bine pus la punct”, a precizat comisarul Liviu Sfichi, proaspătul şef al Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

 

Piraţii, „turnaţi” de transportatorii legali

Poliţia are deja întocmite liste cu numerele de înmatriculare ale celor care agaţă călători grăbiţi la colţ de stradă, în majoritate întocmite pe baza sesizărilor venite de la transportatorii legali, însă probarea lor nu este deloc uşoară. Din păcate, a precizat comisarul, călătorii din maşini nu vor să colaboreze atunci când un pirat este tras pe dreapta, de cele mai multe ori susţinând că sunt rude cu şoferii şi nu au fost luaţi la ocazie. Pentru că la acest tip de contravenţii este nevoie de martori, se apelează însă la persoane direct interesate, de obicei la reprezentanţi ai transportatorilor legali, de pe respectivele rute.

Şi inspectorii Autorităţii Rutiere Române, agenţia Suceava, au efectuat acţiuni de control în trafic vizându-i pe cei care transportă cu microbuze pasageri, deşi nu au autorizaţii în acest sens. Ei au aplicat patru amenzi, cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei, ridicându-le contravenienţilor şi plăcuţele de înmatriculare.

 

Contraatacă în instanţă

În încercarea de a ignora din nou sancţiunile date de autorităţi, aşa cum au făcut-o ani de zile, o parte dintre piraţii traşi pe dreapta au apelat la instanţă. Au depus contestaţie împotriva deciziei organului de control şi, solicită, până ce se va da o hotărâre judecătorească definitivă privind litigiul, restituirea plăcuţelor de înmatriculare.

Comisarul Sfichi susţine însă că prevederile Codului Rutier permit poliţiei să nu restituie plăcuţele de înmatriculare doar pe baza contestaţiei în instanţă, ci numai însoţită de o Ordonanţă Preşedinţială, astfel că plăcuţele nu mai returnate atât de uşor.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 10 Iulie 2010.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.