Monitorul de Suceava

Petrea Dulgheru vine în fața alegătorilor cu proiectul de țară ”Siguranța alimentară, Siguranță națională”

Florin PAIU

Medicul veterinar dornean Petrea Dulgheru, liderul PNȚ Maniu-Mihalache, organizația Suceava, candidat din partea Forța Dreptei de pe prima poziție în județul Suceava pentru Senatul României, își concentrează mesajul către alegători pe proiectul de țară ”Siguranța Alimentară, Siguranță națională”, sperând să ajungă în Parlamentul României pentru a fi un glas al muntenilor la cel mai înalt nivel.  

Medic veterinar de-o viață, crescător de animale și, mai nou, investitor și în turism, Dulgheru a arătat că administrația falimentară a României în ultimii 35 de ani se vede și în siguranța alimentară a românilor. 

„Dacă înainte de 1989 România își asigura carnea, laptele, cerealele, legumele și fructele, produsele alimentare în general, pentru piața internă, dar și pentru extern, acum importăm 80% din carne și 80% din lapte. Sunt cifre reale, incontestabile”, a arătat Petrea Dulgheru.

El a exemplificat cu privire la cât de mult au scăzut efectivele de animale crescute de români, mai ales porcinele și bovinele.

Astfel, la bovine, de la șase milioane de capete, acum în România ar mai fi circa 1,4 milioane.  

 

·       Loviturile încasate succesiv de fermierii români

 

Candidatul la Senatul României a enumerat și câteva din cauzele care, în opinia sa, au dus la acest dezastru.

Mai recent, este vorba de așa-numita ”Lege a porcului”,  care limitează mult creșterea porcului în gospodărie.

”Când voi ajunge în Senatul României voi modifica această lege, care pune în pericol siguranța alimentară, mai ales în mediul rural”, a declarat medicul veterinar.

Petrea Dulgheru a mai spus că guvernele care s-au succedat la conducerea țării au lăsat investitorii străini să cumpere la prețuri de nimic fabricile de lapte din România, dând ca exemplu situația din zona Dornelor, unde își desfășoară activitatea de medic veterinar și unde crescătorii de vaci au fost ruinați de prețul mic la lapte, deși în magazine acesta ajunge la cu totul alte sume.  

În opinia sa, cea mai dură lovitură pentru crescătorii de animale a venit prin legea prin care subvenția pentru zonele defavorizate a fost oferită doar crescătorilor care dețin cel puțin zece capete bovine, față de două bovine, cât era anterior.  

”După numeroasele demersuri făcute inclusiv de mine la nivel județean, central și la Bruxelles, am reușit să convingem că trebuie readusă subvenția la două capete de bovine. Între timp însă, mulți crescători au renunțat”, a arătat Petrea Dulgheru.  

 

·       ”Știm că vom aluneca într-o prăpastie, dar nu ne pregătim deloc” 

 

Candidatul la Senat din partea Forța Dreptei spune că o altă problemă deosebită este legată de legea privind protecția răpitoarelor sălbatice, fapt care a dus la înmulțirea necontrolată a lupilor și a urșilor, cu efectele cunoscute, inclusiv cu pierderi grele pentru crescătorii de vaci de la munte.   

Ca senator, acesta va milita pentru o lege dreaptă, echilibrată, care să păstreze echilibrul în natură.

Acesta consideră că a ajuns la momentul în care este pregătit, atât din punct de vedere moral, cât și al experienței de o viață, pentru a apăra la nivel înalt interesul fermierilor în general și al celor de la munte în special.  

„PSD păcălește oamenii de 35 de ani. Nu mai producem, importăm, iar țara merge spre faliment. Datoria externă crește dramatic, după cum bine știți.

De aceea am decis să candidez pentru Senatul României, mai ales că din 2025 situația va fi dramatică.

Știm că în 2025 vom aluneca într-o prăpastie, dar nu ne pregătim deloc.  

Iubesc de-o viață satul, muntele și ferma. Din cauza politicii falimentare, acum am ajuns să ne fie rușine că suntem fermieri.  Consider că sunt pregătit atât din punct de vedere moral, cât și al experienței de o viață să ajung în Senatul României, ca să mă pot opune în mod real legilor nedrepte”, și-a încheiat mesajul doctorul Petrea Dulgheru.

 

 CMF 11240022

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 26 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.