Monitorul de Suceava

Peste 4 ani de închisoare pentru un șofer care a provocat un accident mortal având alcoolemie aproape 3 la mie

Florin PAIU

Un tânăr care a condus în stare avansată de ebrietate și a provocat un accident mortal în luna februarie a acestui an în apropiere de municipiul Rădăuți a fost condamnat de judecătorii de la prima instanță la 4 ani și 4 luni de închisoare, în regim de detenție.

Cazul de față poate fi inclus în categoria celor de dat ca exemplu cu privire la cum a decurs ancheta.

Inculpatul, Mihai Trifan, a fost arestat preventiv imediat după tragedie și a rămas după gratii. Procurorii de la Rădăuți l-au trimis repede în judecată, procesul de la Rădăuți a avut doar două termene și s-a ajuns la condamnarea inculpatului de după gratii.

În ședința de marți, 10 septembrie, Judecătoria Rădăuți a aplicat pedeapsa rezultantă de 4 ani și 4 luni de închisoare (pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului) și a dispus și menținerea arestului preventiv, până când sentința va rămâne definitivă.

Efectele înăspririi legislației din vara anului trecut, cu referire la faptul că șoferii băuți sau fără drept de a conduce care provoacă accidente mortale pot primi doar pedepse în regim cu executare, se resimt clar în cazul acestei tragedii.

Foarte important ar fi ca cei care citesc acest material să tragă învățămintele necesare, iar cei care obișnuiesc să mai conducă băuți să renunțe imediat la acest obicei. 

Pe 13 februarie a.c., la ieșirea din Rădăuți spre Gălănești, un șofer în vârstă de 27 de ani a pătruns pe contrasens cu mașina și a intrat într-un autoturism care se deplasa regulamentar și în care se aflau trei oameni.

Gravul accident de pe 13 februarie, de la ieșirea din Rădăuți spre Gălănești, s-a soldat cu decesul unui bărbat în vârstă de 40 de ani, din Rădăuți, pasager în autoturismul care se deplasa regulamentar.

Din accident au mai rezultat încă trei răniți grav, inclusiv șoferul care a provocat accidentul.

Din cercetările polițiștilor rădăuțeni a rezultat că Mihai Trifan, în vârstă de 27 de ani, la volanul unui autoturism Dacia, cu care circula pe direcția de la Rădăuți spre Gălănești, a pierdut controlul asupra mașinii și a lovit extrem de violent un autoturism Hyundai, condus regulamentar de un șofer în vârstă de 45 de ani.

La spital, s-a reușit testarea cu aparatul etilotest a șoferului care a pătruns pe sens opus. Deși accidentul s-a produs în plină zi, la ora 13.30, acesta avea concentrația de 1,47 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, probele biologice au indicat în cazul autorului accidentului o alcoolemie în sânge de 2,92 la mie.

În autoturismul Hyundai lovit de Dacie erau trei oameni, cu tot cu șofer.

Toți au ajuns la spital cu leziuni grave: doi cu fracturi, în timp ce pasagerul în vârstă de 40 de ani, din municipiul Rădăuți, era în comă, cu un grav traumatism cranian și leziuni interne grave.

Din păcate, leziunile interne grave au dus după câteva ore la decesul bărbatului în vârstă de 40 de ani.

În dosar sunt constituite 7 părți civile. Latura civilă a dosarului a fost disjunsă în cadrul altui dosar.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 10 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.