Monitorul de Suceava

Peste 3000 de evrei hasidici tranzitează Aeroportul Suceava la întoarcerea din pelerinaj

Cosmin ROMEGA

Măsuri speciale au fost luate de autorități la Aeroportul Suceava, care zilele acestea este „asaltat” de pelerinii evrei ultraortodocși care se întorc din Ucraina, unde au mers la Uman, cu ocazia sărbătorii Roș Hașana (Anul Nou evreiesc).

În total, 17 aeronave, cu 180 de călători fiecare, sunt programate să zboare de pe Aeroportul Suceava, la întoarcerea din pelerinaj.

Acestea sunt intercalate cu cursele uzuale, pe parcursul mai multor zile, pentru a nu afecta programul normal de zbor, a precizat directorul Aeroportului „Ștefan cel Mare ” Suceava, Ioan Măriuța.

O primă cursă specială, cu pelerinii hasidici reveniți de la Uman, a și plecat, conform programului stabilit, iar a doua era în pregătire, duminică după-amiază.

Dar pentru că în total 3060 de pelerini evrei ultraortodocși tranzitează Aeroportul Suceava în aceste zile, iar timpii de așteptare între curse sunt mai mari uneori, pentru evitarea supraaglomerării în incintă, pe un teren din apropiere au fost ridicate două corturi unde se pot adăposti temporar.

Operațiunea de asigurare a unui flux normal de călători în aeroport, chiar și în condițiile în care este tranzitat de peste 3000 de pelerini, se desfășoară cu sprijinul ISU, al Jandarmeriei și al Poliției.

După ce autoritățile de la Chișinău au refuzat solicitările pentru zborurile charter primite din partea organizatorilor pentru pelerinajul anual al evreilor hasidici la mormântul rabinului Nahman, ruta cea mai la îndemână a rămas România, prin Suceava, legătura cu Ucraina fiind pe la frontiera de la Siret.  La Uman, unde are loc anual pelerinajul de Roș Hașana (Anul Nou evreiesc), se află mormântul rabinul Nachman din Breslau, unul dintre fondatorii mișcării hasidice.

Anul acesta, pelerinajul evreilor hasidici a fost descurajat de autoritățile din Ucraina, care le-au amintit că țara e în război – ca de altfel și de guvernul SUA, de unde vin o parte din pelerini. Inclusiv autoritățile israeliene au precizat că pelerinii care merg la Uman o fac pe proprie răspundere.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 05 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.