Daniela MICUŢARIU
Peste 250 de elevi, care au reprezentat 15 unități de învățământ din județul Suceava, au participat recent, la Bălcăuți, la Concursul județean „Sărbătoarea limbii materne”, ediția a XIV-a. Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Școala Gimnazială Bălcăuți, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Primăria Bălcăuți, au organizat, vineri, 21 februarie, la Bălcăuți, Concursul Județean „Sărbătoarea limbii materne”.
Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor de stat al României și al Ucrainei, apoi a urmat rugăciunea de binecuvântare rostită de pr. Petrașuc Daniel, pr. Cucu Cosmin și pr. Cîrstean Ioan.
La deschidere, au luat cuvântul organizatorii, invitații speciali, membri ai juriului și reprezentanți ai autorităților locale: Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava, Robu Nicolae, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Iulian-Petru Chideșa, primarul comunei Bălcăți, prof. Lucia Mihoc, fost inspector școlar, prof. Mihaela Pintrijel, directorul Școlii Gimnaziale Bălcăuți.
· Patru secțiuni
Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Județean ”Sărbătoarea limbii materne” a fost coordonată de prof. Anca Știubianu și de prof. Lăcrămioara Grigorciuc. Concursul a fost inițiat în anul 2008, de prof. Lucia Mihoc, iar în 2011 a fost scris proiectul care vizează desfășurarea competiției în acest format, pe patru secțiuni: secțiunea power point, secţiunea creaţie literară proprie (poezie și proză), secțiunea de prezentare a costumului popular și secțiunea moment artistic (cu subsecțiunea confluențe literare).
Lucrările din cadrul secțiunilor creație literară și Power Point ”Limba ucraineană în școala mea” au fost evaluate, în prealabil, de un juriu format din: scriitorul Mihai Traista, lect. univ. dr. Roman Petrașuc, din cadrul Universității București și prof. Irina Năsui, Vișeu de Sus, jud. Maramureș.
Secțiunea moment artistic a fost jurizată de prof. Lucia Mihoc, prof. Eusebie Fraseniuc, publicist, Crainiciuc Antoneta, profesor la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret. Secțiunea de prezentare a costumului popular a fost jurizată de Elena Torac, meșter popular, ed. Felicia Grigoraș, fost coordonator al Grupului ”Vocile Negostinei”, prof. Loredana Mândrășteanu, interpretă de muzică populară și coordonator al Grupului vocal ”Muguri de cetină”.
Obiectivele evenimentului au vizat cultivarea talentului, dezvoltarea creativității și consolidarea identității culturale a tinerilor. ”Sărbătoarea limbii materne” a fost o celebrare a moștenirii culturale, demonstrând încă o dată că tradițiile și educația merg mână în mână spre excelență, după cum au apreciat invitații.
· Evoluția remarcabilă a elevilor participanți
La eveniment au fost prezenți membri ai Comitetului județean UUR Suceava și consilieri locali: Niculina Clapon, prim-vicepreședinte, Elena Torac, vicepreședinte și consilier local UUR în cadrul Primăriei Brodina, Chideșa Cristina, secretar, Petru Șoiman, consilier local UUR în cadrul Primăriei Bălcăuți și Constantina Bursuc, consilier local UUR în cadrul Primăriei Vatra Moldoviței.
Prof. Delia Martineac ne-a spus că și la această ediție a concursului s-a văzut evoluția remarcabilă a participanților, care, de la an la an, și-au perfecționat talentul, și-au îmbogățit cunoștințele, dovedind pasiunea lor pentru cultură și tradiții.
Organizatorii au asigurat desfășurarea impecabilă a evenimentului, iar membrii juriului au apreciat faptul că nivelul competiției este tot mai ridicat.
”Întregul eveniment s-a transformat într-un adevărat spectacol de culoare și tradiție, în care participanții și-au exprimat mândria față de identitatea lor culturală și lingvistică. Competiția, prin formatul său, a stimulat creativitatea, expresivitatea și a consolidat sentimentul de apartenență la patrimoniul cultural ucrainean, oferind tuturor celor prezenți o experiență de neuitat”, a mai completat prof. Delia Martineac, care susține că scopul acestui concurs a fost de a promova valorile culturale autentice, de a încuraja exprimarea artistică și de a stimula interesul elevilor pentru limba maternă ucraineană, într-un cadru competitiv.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 25 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.