Monitorul de Suceava

Peste 11.000 de studenți, de la 11 facultăți ale USV, au pornit la drum în noul an universitar

Radu LUPAŞCU

 

Cadrele universitare și studenții Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au deschis luni oficial noul an universitar, în cadrul unei festivități care a avut loc în Aula Magna a instituției. Noul an universitar 2024-2025 a fost deschis în prezența conducerii universității, a reprezentanților autorităților județene și locale, a cadrelor didactice și studenților de la cele 11 facultăți ale USV, care au reușit performanța de a înmatricula mai bine de 11.000 de studenți în noul sezon.

După intonarea imnului Universității ”Ștefan cel Mare”, cel care a luat cuvântul a fost rectorul USV, Mihai Dimian, care le-a urat bun venit celor 4.823 de studenți proaspăt înmatriculați într-o formă sau alta de învățământ la USV și le-a mulțumit pentru alegerea făcută. ”Trebuie să spun că suntem astăzi în fața unui nou început, având o nouă creștere de 12% a numărului de studenți înscriși la licență, dublă față de anul precedent. Acest procent nu face decât să continue trendul ascendent din ultimii 8 ani, o creștere determinată în mare măsură de meritul colegilor mei, profesorii USV. O importanță deosebită reflectată în această creștere o reprezintă și dezvoltarea programului de Medicină Generală, după un efort susținut pe parcursul a mai bine de un deceniu. Un alt motiv al creșterii a fost reprezentat de programele de DUAL, după ce de-a lungul timpului am avut cerințe din partea societății ca studenții să petreacă mai mult timp în mediul practic al agentului economic. Ne bucurăm să avem astăzi alături de noi peste 20 de parteneri, firme mari și mijlocii, care ne încurajează în acest demers. Avem astfel dezvoltate în USV un număr de 5 programe în forma de învățământ DUAL, din cele 18 dezvoltate în întreaga țară. Faptul că reușim să fim dinamici din acest punct de vedere și reușim să atragem un număr cât mai mare de studenți în fiecare an reprezintă succesul acestei universități, în condițiile în care numărul de studenți din România rămâne aproximativ constant”, a spus prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Cei care au luat cuvântul în continuare au urat succes celei de a 62-a promoții USV care începe studiile academice în acest început de octombrie.

 

·        Deschiderea anului universitar pentru prima promoție la profilul Medicină s-a bucurat de mare interes

 

Ceremonia de deschidere a anului universitar pentru studenții programului de Medicină a marcat noi începuturi și a deschis noi drumuri spre un domeniu atât de important al societății. Despre experiența acumulată în acești ani și despre acest început de drum a vorbit decanul Facultății de Medicină și Științe Biologice, prof. univ. dr. Mihai Covașă: ”Pentru studenți celebrăm astăzi debutul uneia dintre cele mai frumoase perioade din viața lor, o perioadă în care vor pune bazele unei cariere pe care și-o doresc. Cu toții împărtășiți aceleași speranțe și pasiuni pentru știință, pentru educație, pentru dorința de a deveni viitorii specialiști în domeniul sănătății și științelor biologice, de a contribui la bunul mers al comunității. Îi felicit pe toți cei 427 de studenți din anul întâi care s-au alăturat facultății noastre, marii familii pe care o constituie familia Facultății de Medicină și Științe Biologice. Anul acesta avem motive în plus de a ne bucura, după ce familia s-a lărgit cu încă un membru, programul de Medicină.”

Povestea acestei familii de astăzi a început acum 13 ani, în anul 2011, când rectorul USV de atunci, Adrian Graur, a avut viziunea fondării acestei facultăți la USV. Atunci au demarat primele programe de sănătate la Suceava, avându-l în frunte pe decanul de astăzi, Mihai Covașă, care a pus pe picioare primele două programe de studiu, Nutriție și Dietetică și BalneoFizioKinetoterapie și Recuperare, programe care se dezvoltă constant și astăzi. Acestea au permis noi dezvoltări, însemnând Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară și creând premisele dezvoltării profilului de Biologie și Biochimie, la care s-a adăugat programul de masterat de Nutriție și Recuperare Medicală. Aceste programe au permis angajarea a mai mult de 40 de cadre medicale, majoritatea cu doctorat în Medicină, cu o carieră impresionantă în țară sau străinătate și pe baza acestei resurse umane s-a îndeplinit condiția ca peste 70% dintre discipline să fie susținute de titularii universității.

Conducerea universității a prezentat în continuare investițiile demarate sau în pregătire pentru noua universitate, cum sunt noul sediu al facultății de Medicină și Științe Biologice din proximitatea Spitalului Clinic Județean Suceava, în speranța creării unei școli de medicină de calitate la Suceava.

Începând cu ora 11.00, deschiderea anului universitar a fost marcată și în cadrul unor festivități organizate de celelalte 10 facultăți din cadrul instituției, în diferite spații ale universității.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.