Dan COMAN
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a aplicat peste 100 de sancțiuni contravenționale mai multor firme din domeniul construcțiilor pentru deficiențe în asigurarea condițiilor de securitate și sănătate angajaților. Șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, a precizat că în trimestrul patru al anului trecut au fost finalizate patru acțiuni mari de control, prima dintre acestea vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în șantierele temporare sau mobile din domeniul construcţiilor.
Romeo Butnariu a spus că în total au fost efectuate 78 de controale în urma cărora au fost constatate 107 deficiențe pentru care au fost aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale, din care 8 amenzi în valoare de 39.500 lei. Totodată, a fost oprită activitatea la patru locuri de muncă. Butnariu a arătat că principalele deficiențe constatate în cadrul campaniei, care au condus la producerea unor accidente în anul 2024, au fost echipamentele de muncă necorespunzătoare, respectiv schele incomplete pe șantiere, lipsa protecțiilor colective care au dus la căderi de la înălțime, desfășurarea de activități de către lucrători aflați sub influența băuturilor alcoolice și admiterea la lucru a acestora de către angajatori, precum și nerespectarea de către lucrători a procedurilor de lucru, respectiv a instrucțiunilor proprii care le-au fost prelucrate în cadrul instruirilor.
Șeful ITM Suceava a spus că a doua acțiune de control a vizat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă. În cadrul acestei acțiuni s-au controlat nouă unități care utilizează agenți chimici periculoși și au fost dispuse 20 de măsuri pentru remedierea deficiențelor identificate. Inspectorii de muncă au dispus și măsuri de completare a instruirii lucrătorilor cu informații concrete privind riscurile și măsurile de prevenire față de agenții chimici periculoși. Romeo Butnariu a declarat că o altă acțiune de control a urmărit respectarea prevederilor legale de securitate și sănătate în activitatea de manipulare manuală/mecanizată a coletelor și corespondenței.
„Având în vedere că în această activitate economică sunt implicate un număr mare şi diversificat de vehicule și utilaje de transport marfă, de diferite tonaje, pentru livrare la domiciliu, în controalele întreprinse s-a urmărit respectarea prevederilor legale, de către angajatorii și angajații din acest domeniu, aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și ale locurilor de muncă şi implementarea măsurilor stabilite pentru perioadele cu temperaturi extreme”, a precizat șeful ITM Suceava. El a arătat că în cadrul acţiunii s-au efectuat controale la 26 de angajatori care desfășoară activități poștale și de curierat, la 21 dintre aceștia fiind identificate 27 deficiențe care au fost sancționate.
Nu în ultimul rând, a patra acțiune de control a constat în monitorizarea riscurilor existente la locurile de muncă din microîntreprinderi, fiind verificate 29 de firme. La 21 dintre acestea au fost aplicate sancțiuni pentru neinstruirea lucrătorilor, neverificarea periodică a măsurilor de protecţie împotriva atingerii indirecte a părţilor instalaţiilor şi echipamentelor electrice care pot ajunge întâmplător sub tensiune sau nesupravegherea periodică a sănătăţii lucrătorilor prin medic de medicina muncii.