Florin PAIU
La câteva zile după ce doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, avertiza în cotidianul nostru că pesta porcină africană are o nouă perioadă activă, cu multiple focare la porcul domestic, inclusiv la două ferme mari din țară, un caz din satul Hurjuieni, comuna Gălănești, a confirmat că virusul circulă și în Suceava, și mai grav fiind faptul că proprietarul porcilor nu a dat dovadă de nici o minimă prudență.
Crescătorul din Hurjuieni a apelat la un medic veterinar zilele trecute, când a sesizat că porcii cumpărați recent, la început de februarie, dau semne de boală.
Omul cumpărase o scroafă gestantă și trei godaci. Scroafa a și fătat recent nouă purcei în gospodăria din Hurjuieni.
Din păcate, s-a confirmat în scurt timp că toți purceii sunt infectați cu pesta porcină africană.
Au apărut și mortalitățile, astfel că singura soluție este cea de lichidare a întregului efectiv, operațiune urmată de măsuri de bio-securitate specifice unui astfel de focar.
· A declarat că nu știe de la cine a cumpărat porcii
Crescătorul le-a spus medicilor că a cumpărat scroafa și porcii de la un vânzător ambulant, despre care nu știe nimic. Este vorba, așadar, de samsarii care vând porci prin județ.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc s-a arătat dezamăgit că este vorba de un nou caz de dat ca exemplu la ”Așa NU”, cu privire la modul în care a acționat cumpărătorul.
Acesta nu și-a luat nici un fel de măsuri de precauție la cumpărarea porcilor, neștiind nici măcar numele vânzătorului ori numerele mașinii. Dacă ar exista date de contact, s-ar putea stabili sursa purceilor, iar ancheta epidemiologică ar fi mult mai eficientă.
În aceste condiții, cel mai probabil, crescătorul va suporta paguba integral.
· Presiune virală crescută în această perioadă
”Repet și subliniez acum, mai mult ca în alte perioade, că presiunea virală de acum este importantă, avem cazuri de pestă atât la porcul domestic, cât și la mistreț, atât la Iași, cât și la Botoșani, Mulți suceveni cumpără în această perioadă porci, însă îi rugăm să nu procedeze în nici un caz cum a făcut crescătorul din Hurjuieni”, a făcut un apel Sorin Mihai Voloșeniuc.
Directorul DSVSA Suceava a subliniat că nu se pune problema de interdicție privind creșterea de porci în gospodărie, pentru consum propriu, însă cumpărătorii sunt rugați doar să fie prudenți și să respecte o serie de măsuri minime de siguranță.
El a explicat că ar fi bine ca purceii să fie cumpărați din locații aflate cât mai aproape de localitatea de domiciliu, obligatoriu cu reținerea detaliilor legate de vânzător.
Evident, este necesară o examinare a stării purcelului cumpărat, indicat a fi făcută mai ales de medicul veterinar din localitate. Virusul pestei porcine africane are o perioadă de incubație de 14-21 de zile.
Apoi, sunt foarte importante și măsurile pe care și le ia crescătorul, în gospodărie. Acesta trebuie să evite să intre în adăpost cu hainele și încălțămintea cu care a fost în pădure, de exemplu, să se dezinfecteze la intrarea în adăpost și în general să evite pe cât posibil contactul porcului cu exteriorul.
Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 25 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.