Florin PAIU
Perioada geroasă a adus, din păcate, și o creștere a numărului de alarme de incendii, o parte dintre incendii fiind puternice și distrugând case și bunuri de mare valoare.
În ultimele patru zile, pompierii militari au intervenit la un număr de 15 incendii. Atrage atenția că au fost intervenții la patru incendii în data de 15 februarie, alte patru, la incendii pe 16 februarie, respectiv intervenții la cinci incendii luni, 17 februarie.
Această medie de patru-cinci incendii pe zi este cu mult peste media de 2,64 incendii pe zi, anul trecut, în județul Suceava. Asta în condițiile în care această medie zilnică este săltată de numeroasele incendii de vegetație uscată, care în general nu provoacă pagube mari.
După cum am arătat în Monitorul de Suceava, trei bătrâni cu vârste între 83 și 97 de ani au murit în ultimele zile, în urma unor incendii.
Acestea s-au produs fie din cauza jarului căzut din sobă, fie au pornit de la lumânări sau candele aprinse.
Oricum ar fi, cert este că bătrânii singuri sunt mult mai vulnerabili în această perioadă și ar fi bine dacă aceștia ar primi o mână de ajutor în plus în aceste zile.
Un al patrulea bătrân, infirm, din Frătăuții Noi, a fost salvat din casă de doi polițiști, după ce un incendiu izbucnit violent la un vecin s-a extins și la casa sa.
Revenind la incendiile din ultimele zile, acestea au pornit fie de la coșurile de fum deteriorate și suprasolicitate, de la jar căzut din sobă, ori de la jar sau scântei provenite de la cenușă. Alte incendii au izbucnit prin efect termic de la sobe improvizate sau cu defecțiuni ori de la suprasolicitări electrice.
Așadar, cu legătură directă sau indirectă, aceste incendii au plecat și de la folosirea mai intensă a surselor de încălzire în această perioadă geroasă.
Acolo unde nu au fost victime, pagubele materiale sunt mari și foarte mari.
Numai luni, ca să dăm două exemple, un incendiu izbucnit lângă o casă din Vatra Dornei, într-un depozit de lemne, a provocat pagube de 100.000 de lei, după ce flăcările au afectat și acoperișul locuinței.
În alt caz, la Bunești, mansarda unei case a ars cu tot cu bunurile din interior, fiind greu de spus ce s-a mai salvat efectiv din locuință.
Prognozele meteo arată că vremea geroasă se va menține în Suceava până la finele acestei săptămâni.
ISU Suceava a avertizat că, având în vedere perioada geroasă care va continua, sunt de luat în seamă câteva reguli de urmat pentru siguranță:
La încălzirea locuinței:
- Utilizați surse de încălzire sigure și verificați-le înainte de utilizare. Evitați improvizațiile la instalațiile electrice sau de gaz.
- Nu lăsați sobele sau alte surse de căldură nesupravegheate și asigurați-vă că acestea sunt stinse înainte de a părăsi locuința sau de a merge la culcare.
Ventilarea spațiilor:
- Chiar dacă este frig, aerisiți periodic încăperile pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon.
Atenție sporită la utilizarea aparatelor electrice:
- Nu supraîncărcați circuitele electrice și evitați utilizarea simultană a mai multor aparate de mare consum pe aceeași priză.
Atenție sporită la starea sobelor și a altor sisteme de încălzire și la starea coșurilor de fum!
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.