Monitorul de Suceava Slujbă de pomenire

Parastas în memoria bărbaților de etnie română uciși în războiul ruso-ucrainean, sâmbătă, la Mănăstirea Putna

Daniela MICUŢARIU

La Mănăstirea Putna va avea loc sâmbătă, 28 septembrie 2024, la ora10:00, un parastas în memoria bărbaților de etnie română uciși în războiul ruso-ucrainean, slujbă de pomenire ce va fi oficiată cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Conform https://bucpress.eu , evenimentul va avea loc la solicitarea unor societăți pentru cultura română și a presei românești din Ucraina (Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina, Societatea pentru Cultura și Literatura Română „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Centrul Media BucPress și Societatea Culturală „Valea Prutului”), societăți care aduc mulțumiri Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Mănăstirii Putna „pentru acest gest de solidaritate cu românii prinși în război”.

„Comunitatea românească din Ucraina este profund îndurerată de pierderea fiilor săi pe câmpul de luptă într-un război nemilos și barbar, o parte dintre aceștia nefiind înmormântați creștinește. O delegație din regiunea Cernăuți, inclusiv membri ai familiilor militarilor uciși pe front, va fi prezentă la parastas și va aduce portretele cu chipurile românilor stinși în război, dar și lista durerii, cu numele celor  care nu se mai află printre noi! Veșnica lor pomenire din neam în neam!” (https://bucpress.eu)

Și prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, a transmis următorul mesaj:

 „Să ne alăturăm familiilor militarilor uciși în război în ceasul acesta de rugăciune este, cred, mai mult decât un semn firesc și creștinesc de solidaritate, e-o formă de mărturisire. Pentru c-atunci când cuvintele se-ntristează nespus, și sunt neputincioase, și tac, trece prin sufletele-ngemănate de durere Însuși Fiul lui Dumnezeu, Cel Care a spus: <(…) unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor> (Matei 18,20). Acolo să fim cei care credem că Bunul ne-așteaptă cu statornicie”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 27 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.